Osnovnu školu “Ivana Gorana Kovačića” iz Starog Petrovog Sela uskoro očekuje energetska obnova. Danas su u prostorijama ove osnovnoškolske ustanove potpisani ugovori o energetskoj obnovi koji će uvelike pridonijeti uštedama i poboljšanju uvjeta školovanja najmlaših Staropetrovoselaca.

Kako je istaknuo župan Danijel Marušić, koristeći europske fondove Brodsko posavska županija je uspjela povući sredstva za energetsku obnovu škola s područja županije.

Vrijednost investicije je 2.200.000,00 kuna, a radove izvode domaće tvrtke, “Dinamix” i “Mig” (nadzor) iz Slavonskog Broda.

– Radi se kompletna vanjska ovojnica, zamjena stolarije, termoventila, a ušteda energije iznosi oko 57 %. Radovi bi trebali biti završeni u roku četiri mjeseca i to će doista biti jedna lijepa škola. Jedno sam vrijeme sa suprugom radio ovdje, stoga me uz ovu školu vežu lijepe uspomene. Želim se zahvaliti ravnateljici staropetrovoselske škole Zrinki Dejanović i načelniku Općine Staro Petrovo Selo Nikoli Denisu što su pomogli da se ovaj projekt relizira – kaže župan Marušić.

Ovo nije jedini projekt:

– U tijeku je druga faza energetske obnove škola. Ovo je šesta škola koja ide u obnovu, preostaju nam još tri škole, Osnovna škola “Mato Lovrak” Nova Gradiška, Osnovna škola Okučani i Srednja škola “Matija Antun Reljković” Slavonski Brod. U drugoj fazi obnovit ćemo ukupno devet škola.

U pripremi je treća faza u kojoj ćemo energetski obnoviti osam škola tako da će sve škole biti energetski obnovljene sa smanjenim troškovima grijanja i emisijom štetnih plinova.

Brodsko posavska županija ne ulaže samo u škole, planiramo energetski obnoviti i obje bolnice, novogradišku i slavonskobrodsku. To su zaista veliki projekti i nadamo se da će svi oni koji koriste ove objekte moći ugodnije boraviti u njima – kaže Damir Mirković, zamjenik župana.

Energetska obnova škole puno znači za Općinu Staro Petrovo Selo. Bez obzira na smanjeni broj djece i probleme u demografiji, to ne spriječava Brodsko posavsku županiju i Općinu Staro Petrovo Selo da učine maksimum kako bi učenicima omogućili kvalitetno školovanje. Zadovoljan je i načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis:

– 2.200.000,00 kuna u energetsku obnovu je zaista veliki iznos i velika stvar za našu općinu. Ako je netko zaslužio obnovu, to je svakako naša škola. Uštede će biti velike, ali će se zato u svakom slučaju poboljšati kvaliteta školovanja naših učenika. Općina školi pomaže tijekom manjih projekata, kako školi u Starom Petrovom Selu, tako i školi u Vrbovi.

Od prošle godine Općina Staro Petrovo Selo sufinancira udžbenike učenicima osnovne škole s područja općine. Godišnje izdvajamo oko 300.000,00 kuna i s time ćemo nastaviti. Uskoro krećemo s novim pilot projektom s kojim ćemo pokušati sufinancirati srednjoškolce s područja općine u skladu s potrebama tržišta rada – kaže načelnik Nikola Denis.

Zadovoljna je i ravnateljica Osnovne škole “Ivana Gorana Kovačića” iz Starog Petrovog Sela Zrinka Dejanović:

– Škola je izgrađena 1982. godine, neki radovi obnove su rađeni prije 13 godina, no to nije bila energetska obnova. Svako ulaganje u školu puno znači našim učenicima i zaposlenicima.

Želim zahvaliti čelništvu Brodsko posavske županije koje ima spremnost i znanje za pripremu projekata, jedan od njih je i obnova naše škole. Ovim će se projektom ostvariti značajne uštede, a samim time novac za energente možemo usmjeriti na druge projekte i poboljšanje uvjeta u školi. Nažalost, svake godine imamo dvadesetak učenika manje. Kada sam postala ravnateljica imali smo 400 učenika, sljedeću školsku godinu školu u školu će krenuti 245 učenika. To je, očito, sudbina svih slavonskih sela – kaže.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakUskoro počinje prijava kandidata za upis u srednje škole!
Sljedeći članakGrađanka predala veću količinu oružja