U okviru projekta Korak bliže osobama treće životne dobi, koji u suradnji s Ministarstvom zdravlja, od mjeseca svibnja, provodi novogradiška Pozitiva, i ovih su dana, organizirani zanimljivi,. edukacijski seminari s ciljem poboljšanja kvalitete života i prilagodbe starijih osoba na život u udomiteljstvu.

Edukacijski semnira pod nazivom PSIHOSOCIJALNA PRILAGODBA STARIJIH OSOBA NA UDOMITELJSTVO organiziran je za udomitelje s novogradiškog područja ( podsjetimo, kada je riječ o udomiteljstvu, posebno djece, ali i starijih osoba, Nova Gradiška u nacionalnim okvirima zauzima prvo  mjesto po organiziranosti, ali i tradiciji), s ciljem povećanja njihova znanja o stresnosti i separacijskoj anksioznosti ( kako to nazivaju stručnjaci), koju starije osobe redovno doživljavaju prilikom napuštanja svojih domova, susjeda kraj kojihs u proživjeli čitav život, ustaljenih navika, dragih uspomena za koje su sentimentalno vezani, te navikavanja na  nastavak života u udomiteljskoj obitelji.

Za vlasnike domova za starije osobe s novogradiškog područja organiziran je i edukacijski seminar s radnim naslovom INTEGRACIJA STARIJIH OSOBA NA ŽIVOT U INSTITUCIJI, s ciljem proširivanja spoznaja o teškoćama prilagodbe na promjene života, koje starije osobe doživlajavju dolaskom u novu sredinu u kojoj moraju prihvatiti nepoznata pravila zajednice.

Voditeljice seminara bile su stručnjakinje, Darija Pavlović, diplomirana socijalan radnica, te Kristina Terzić, specijalizantica psihijatrije.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakZrno kulture koje treba čuvati
Sljedeći članakKulturni itinerer u čast Dana grada ili “Kruha i igara”