Prema onoj starorimskoj smišljenoj kako bi narod,gledajući krv, znoj i suze gladijatorske, na trenutak zaboravio sve ono što je “trulo u carstvu rimskom” i ove će godine, rođendan najmlađeg grada u Hrvatskoj, pratiti bogata kulturna ponuda. U svakom slučaju, Novogradiščani željni kulture, konačno će doći na svoje, pa, čak i moći birati.( bilo bi sjajno kada bi takvu ponudu imali i u one ne-rođendanske dane?!)

Kao i ranijih godina, novogradiške Udruge, posebno one iz kulture, na pravi će način iskoristiti posljednje dane mjeseca studenoga, i one prve u mjesecu prosincu, zahvaliti gradu što ih financira, izdvajajući sredstva iz proračuna, ali i pokazati Novogradiščanima čime se bave tijekom godine.Kulturna ponuda sadržaja uz proslavu Dana grada i dana župe bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije i ove je godine složena po svačijem guštu, ali, na sreću,  i džepu prosječnog građanina ovoga grada, što će reći, kako vas neće koštati gotovo ništa.

 

Želite li što kvalitetnije isplanirati slobodno vrijeme, i uspjeti popratiti što više sadržaja, slijedi kratki info o tome što vas i u kom terminu očekuje narednih dana.

 

Četvrtak, 6.prosinca ponudit će sadržaje za zaljubljenike u sport, ali i one klasične kulturnjake. Od 18 sati u dvorani za male sportove, u organizaciji članova Stolnoteniskog kluba STRMAC igrat će se tradicionalni stolnoteniski turnir. U isto vrijeme, u  staroj “Nami” koja se, posljednjih godina, unatoč višegodišnjoj zapuštenosti, nametnula kao gotovo idealan izložbeni prostor, očekuje vas izložba Motivi grada, autora  Dragutina Remenara, u organizaciji Turističke zajednice. Petak, 7.prosinca dan je za najmlađe stanovnike grada i već tradicionalnu sjednicu Dječjeg gradskog vijeća, zakazanu za točno u podne u pravoj, velikoj Gradskoj vijećnici.U organizaciji Društva naša djeca, sjednica će predstaviti male, buduće političke lidere ovog grada, ali i kroz raspravu, javnost upoznati s problemima koji muče najmlađe. Kako i priliči petku, u večernjem terminu, mogli bi izići i uživati na koncertu Gradske glazbe čiji  će članovi, na svoj  aranžerski prepoznatljiv  način, gradu uputiti glazbenu čestitku.Koncert je zakazan za 19 sati,a bit e održan u Domu kulture.

 

Središnji dan, dan Župe i rođendan grada, subota, 8.prosinca, nudi sadržaje već od ranog jutra. Članovi Zajednice tehničke kulture u novogradiškoj će gimnaziji sugrađanima predstaviti 10.jubilarnu izložbu tehničke kulture, u 11 sati na gradskoj kuglani starta  Međunarodni kuglački turnir za žene, za čiju će se organizaciju pobrinuti članice trofejnog ženskog kuglačkog kluba “Obrtnik”. Središnji događaj svakako je Svečana sjednica Gradskog vijeća u 12.30, u Domu kulture, na kojoj će, uz govore čelnih ljudi grada, kroz koje će nas, onako politički, ali i predizborno,  podsjetiti  na sve učinjeno od rođendana-do rođendana, najzaslužnijim Novogradiščanima, prema tradiciji, biti uručena i najviša gradska priznanja. Poslijepodnevni sati rezervirani su za sport, sport i opet sport. Nastavno-sportska dvorana Elektrotehničke i ekonomske škole ugostit će Mini turnir u rukometu od 16 sati, a potom od 18 i odbojkaški susret domaćih djevojaka i gošći iz Đakova. Subotnji će sadržaji završiti još jednim večernjim koncertom  u Domu kulture, od 19 sati na kojemu će se predstaviti članovi Graničara, pjevačkog društva s najdužim stažom.

 

Nedjelja, 9.prosinca počet će jutarnjom partijom šaha i prvim Memorijalom “Pavle Matošević” u organizaciji članova Šahovskog kluba Strmac. Učenici Glazbene škole Učilišta Relković Novogadiščanima će u 19 sati u jedinstvenom akustičnom prostoru Crkve Svete Terezije Avilske ponuditi koncert u Adventu, pod nazivom “Radosni put tihog iščekivanja Božića”.

 

Kulturno sportski sadržaji bit će nastavljeni i u novom radnom tjednu. U ponedjeljak, 10.prosinca članovi Udruge Pozitiva u vremenu od 15 do 18 sati organizirat će zanimljivo i edukativno savjetovanje za mlade “Uključi se u grupu NE-ovisnih”. I novogradiška Prevencija će se , uz rođendan grada, obratiti mladima grada, kroz radionicu za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, u srijedu, 12.prosinca od 15 do 18 sati.

 

U četvrtak, 13.prosinca na svoje će doći poklonici kazališta i onih magijskih  dasaka koje život znače. Na pozornicu Doma kulture stiže Teatar Kerekeš u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Varaždina i predstavom “Ufuraj se i pukni”. Za tekst, režiju i glavnu ulogu  zadužen je  poznati glumac Ljubomir Kerekeš.

Petak, 14.prosinca publici u Domu kulture od 18 sati predstavit će se članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva TRENK, sada već tradicionalnim koncertom “Sačuvajmo običaje stare”. Bit će to večer za folkornu, dramsku i dječju folkornu skupinu Kud-a.

Subota, 15.prosinca, od 10 do 13 nudi turnir u rukometu, u organizaciji članova Rukometnog kluba Nova Gradiška, u školskoj-sportskoj dvorani, a potom navečer, od 18 sati i drugi dio koncerta članova Trenka, koji će odradti u suradnji sa svojim gostima. U nedjelju, 16.prosinca za zabavu , egzotiku, ali i humanost, pobrinut će se trbušne plesačice, u suradnji s članovima Udruge Hrabro dijete.

 

Gradski muzej priprema nam poslasticu za 19.prosinca, srijedu, kada će u prostoru stare knjižare “Bauer” predstaviti izložbu “Za blagdanskim stolom”.

I ovogodišnji sadržaji uz Dan grada bit će privedeni kraju najavom blagdana i našom najvećom i najpoznatijom božićno-sajamskom manifestacijom Advent u našem gradu koji vrata otvara od 21.do 23.prosinca.

 

Uputstvo za upotrebu, uz sve potrebne napomene ( mjesto i vrijeme događaja ) ste dobili na vrijeme. Na vama je samo da ponuđeno, uz dobru organizaciju i kalkulaciju, konzumirate u što većoj mogućoj količini. Jer, ovoliko događaja, ovoliko dana za redom, čeka nas, opet, na žalost, tek za slijedeći rođendan.

Nadajmo se kako će te , prve novogradiške europske godine, grad svoj rođendan proslaviti i europskim  stilom ( većim proračunom, manjim minusima u gradskoj blagajni, manjim brojem nezaposlenih na burzi, većim brojem likvidnih tvrtki, i što je najvažnije, s puno više nasmijanih i bezbrižnih lica svojih sugrađana) .

Tek ćemo  onda, u takvim okolnostima, rođendan najmlađeg grada u Hrvatskoj moći dočekati i u pravom raspoloženju.

 

Autor: Simonida Tarbuk

 

 

Komentari
Prethodni članakKorak bliže osobama treće životne dobi
Sljedeći članakHodočašće “Gospi Voćinskoj”