Danas je održana konferencija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Nova Gradiška kako bi uputili priopćenje vezano uz nesuglasice s Gradom Nova Gradiška u vezi prostora u Domu hrvatskih branitelja. Na konferenciji je sudjelovalo devet udruga, dok deseta, Udruga veterana 3. GBR “Kune” nije bila pozvana i nije im bilo dopušteno sudjelovanje. Priopćenje prenosimo u tekstu:

-“U pismenom dopisu smo Gradu Nova Gradiška obrazložili da je to dvorana koja je odlukom predstavnika udruga, bivšeg gradonačelnika Bigovića i njegove zamjenice Ljilje Lukačević dana na korištenje svim udrugama pa i Udrugi veterana 3. GBR “Kune”. Tu dvoranu su udruge koristile za realizaciju svojih programa, raznorazne sastanke, tribine i prezentacije kao što je poznato i s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Odlukom predstavnika udruga ta dvorana je bila namijenjena i kao Spomen soba poginulim hrvatskim braniteljima, nakon iseljenja arhiva, što je obećano u najkraćem roku, a do tada tu prostoriju koriste sve udruge. Ta dvorana nam je neophodna i nismo mogli vjerovati da će ta dvorana dana jednoj udruzi.

Čuli smo da je za dvoranu bio raspisan natječaj, a za njega mi predstavnici 9 udruga nismo čuli i smatramo da je taj natječaj bio nepravedan, jer ne možete uzeti prostoriju ostalim udrugama kako bi dali jednoj.

Napominjemo da je UVTGB “Kune” imala zajednički prostor u Domu hrvatskih branitelja koji su dijelili s Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška. Također postoje prostorije u kojima djeluju i po 3 udruge koje se slažu i imaju korektne i prijateljske odnose.

Što se krije iza ove nepravedne odluke Grada Nova Gradiška?

Mi stradalnici i branitelji smo ispravno postupili kada smo se suprotstavili postavljanju ploča jer su one za vječnost na leđa hrvatskog naroda stavljale stigmu – krivicu kao zločinačkog naroda, a samom gradu Nova Gradiška stigmu zločinačkog grada. Bili smo protiv ploča bez obzira na kojem pismu je tekst na njima napisan, jer smatramo da je to uvreda za sve nas i teška optužba za naš narod. Udruga koja je bila na strani Grada Nova Gradiška je bila Udruga veterana 3. gardijske brigade “Kune”, (koji su jedino bili za to da se ukloni ćirilica, a da ostane latinica). Postavljam pitanje gradonačelniku. Što vam je prioritetnije devet udruga proteklih iz Domovinskog rata ili jedna koja je utemeljena prije nekoliko godina?

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška Ante Vukšić, moderator konferencije.”

Predsjednica Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Nova Gradiška Vjekoslava Karešin

-“Mogu samo reći da smo više nego duboko razočarani, jer smatram da je to, da tako kažem, otimanje prostorije koja je trebala biti Spomen soba poginulih hrvatskih branitelja. Mi smo dobili dopis od Grada u kojem stoji da je ta prostorija dodijeljena navedenoj udruzi privremeno, ali to nama i ne izgleda da je privremeno. Jer ni u ugovoru im ne stoji da je privremeno.

Ispred HVIDRE obratio se predsjednik Pavle Filipović:

-“Potpisivanje tog ugovora s jednom udrugom je “osveta” ostalim udrugama zbog naših reakcija za ćiriličnu ploču gdje smo bili protiv njenog postavljanja. Poslije naših reakcija ploča je maknuta jer je bila protuzakonito postavljena.” U vezi našeg neslaganja za najam prostora UVTGB “Kune”, gradonačelnik nam je odgovorio, kako je u planu rješavanje prostora arhiva, te kad se predmetni prostor oslobodi, postoji mogućnosti da taj prostor ponovno bude zajednički. Pa postavljam pitanje zašto nije zvao i nas na razgovor u svezi rješavanja tog prostora da i dalje sve udruge koriste prostor kao što smo koristili i do sada. Zašto nije odgovorio navedenoj udruzi da se strpe da se riješi arhiv pa da im daju tamo prostor.”

Ispred Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška obratio se Željko Lončar:

-“Ne možemo vjerovati svemu onome što je navedenom u tom ugovoru koji je potpisan od strane Grada Nova Gradiška, a vezano uz dodjelu tog prostora. Kada vidite taj prostor od 54,11 kvadrata koji je dodijeljen jednoj udruzi i kada vidite naš prostor gdje rade dvije ili 3 udruge bit će vam jasno da je to namjerno napravljeno i da je to kao što je rekao predsjednik HVIDRE Filipović da je to praktički osveta za naše neslaganje da nam netko postavlja ćiriličnu ploču. To je sve pogodilo hrvatske branitelje i građane u ovome gradu, te smo ustali protiv toga.”

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Gradski ogranak UHDDR Grada Nove Gradiške. Predsjednik: Arsen Granda:

-“Čuli smo priče da će se ta prostorija dodijeliti jednoj udruzi i poslali smo dopis kako bi pokušali to spriječiti. Kada je raspisan natječaj za koji mi nismo znali, osim udruge kojoj je dodijeljen prostor, a to potvrđuje naše sumnje ad je to iz razloga jer smo se usudili usprotiviti se postavljanju ćirilične ploče kojoj nije mjesto u Novoj Gradiški,a za njeno postavljanje nemaju ni zakonsko uporište.”

Udruge je podržao Brigadir Branko Cindrić predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata

-“Ovo nije način rješavanja problema ako do njih dođe. Zajednički prostor se ne može dodijeliti jednoj udruzi, neovisno koja to udruga bila. To je prostor za rad svih udruga koje se nalaze u ovom Domu branitelja. Da podsjetim vlasnik ovog doma je bila Brodsko-posavska županija koja je taj objekt dodijelila Novoj Gradiški. Na kraju mogu pozvati gradonačelnika da poništi ovaj natječaj, jer ovo znači razjedinjavanje braniteljskih udruga u gradu.”

O ovoj temi oglasio se i Grad Nova Gradiška, te su poslali sljedeće priopćenje:

Poštovani,

Grad Nova Gradiška zaprimio je dana 28.2.2022. godine predstavku od strane Braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata vezano uz davanje u zakup poslovnog prostora u Domu hrvatskih branitelja.

Vezano uz predmetno, očitujemo se kako slijedi:

Povjerenstvo za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Grada Nova Gradiška  raspisalo je dana 27.01.2022. godine Natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora putem prikupljanja pisanih ponuda, Klasa: 372-02/22-01/01, Urbroj: 217815/05/01/22/03 za poslovni prostor na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske 1- poslovni prostor u prizemlju, površine 54,11 m 2.

Po provedenom natječaju o davanju u zakup navedenog poslovnog prostora na natječaj je pristigla jedna ponuda Udruge veterana 3. gardijske brigade HV „Kune“, Trg 121. brigade Hrvatske vojske 1 s potpunom dokumentacijom te je Povjerenstvo prihvatilo pristiglu pravovaljanu ponudu kao najpovoljniju ponudu, ujedno i jedinu pristiglu,  temeljem čega je Gradonačelnik Grada Nova Gradiška, dana 15.02.2022. godine donio Odluku o odabiru najboljeg ponuditelja  te je kao najbolji ponuditelj odabrana navedena udruga.

Dana 25.2.2022.godine zaključen je Ugovor o zakupu poslovnog prostora između Grada Nova Gradiška i Udruge veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske kune, Klasa: 372-02/22-01/05, Urbroj: 2178/15-05-06/3-22-01 kojim je Zakupnik primio u zakup poslovni prostor za rad djelatnosti udruge čime su ispunjeni svi preduvjeti za korištenje poslovnog prostora od strane udruge.

Udruga veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske „Kune“ Nova Gradiška, osnovana je 2016. godine, glavni ciljevi udruge su: promicanje vrijednosti Domovinskog rata, zaštita interesa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, zaštita interesa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, zaštita interesa članova obitelji smrtno stradalog, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, zaštita interesa civilnih stradalnika i njihovih obitelji.

Napominjemo, kako je u planu rješavanje prostora arhiva te kad se predmetni prostor oslobodi postoji mogućnost da prostor koji sad koristi udruga  ponovno bude zajednička prostorija, stoga vas molimo za razumijevanje i suradnju.

Grad Nova Gradiška na jednaki način pristupa svim udrugama koje djeluju u Novoj Gradiški, podupire njihove aktivnosti te  redovno financira programe/ projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Nova Gradiška.

Želim vam puno uspjeha u realizaciji svih planiranih programa u ovoj godini, a Grad Nova Gradiška će i nadalje podržavati sve vaše hvalevrijedne aktivnosti koje provodite s ciljem trajnog sjećanja na vrijednosti Domovinskog rata i naše branitelje.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK

      GRADA NOVA GRADIŠKA

        Vinko Grgić, dipl.ing.arh.

Komentari
Prethodni članakPoznati uzroci požara kamiona na autocesti
Sljedeći članakOtvoreno podnošenje zahtjeva za potporu za privatno skladištenje svinjskog mesa