Koncerti za koje se uvijek traže ulaznica više, koncerti su Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ društva koje 24-tu godinu zaredom aktivno radi i promiče ime našeg grada i kraja. Društvo veseljaka, zaljubljenika u pjesmu, ples i običaje i ovoga je puta pripremilo svoje tradicionalne koncerte pod nazivom „Sačuvajmo običaje stare“ Gradu za rođendan.

Kako je istaknuto na sinoćnjem koncertu, svojim radom i postojanjem žele njegovati tradiciju i baštinu svoga kraja, a puno pažnje posvećuju mladima i čvrsto se drže one stare izreke „da na mladima svijet ostaje“. Ostvarili su velik broj nastupa diljem zemlje i inozemstva, a tako će, kažu, nastaviti i dalje.

Kroz dva koncerta, Udruga će prikazati cjelogodišnji rad i trud.

Mladi, stari, ali i oni najmlađi, okupljeni u dječju folklornu skupinu na pozornici Doma kulture, dva će dana za redom, pokazati kako se čuva i voli Slavonija. Uz dječje i odrasle folklorne, pjevačke i nastup tamburaške sekcije, sinoć su nastupili i gosti, mlade i prekrasne djevojke iz Ženskog  vokalnog ansambla “Zwizde” iz Zagreba te Ukrajinskog kulturnog društva “Ukrajina” Slavonski Brod.

„Trenkovci“ su se i ovoga puta predstavili i novim dramskim uratkom, svojevrsnim zaštitnim znakom društva. Ove je godine na rasporedu pučka komedija „Turisti“, nastala zajedničkim radom svih kreativaca KUD-a, prepuna autohtonog narodnog humora, osmišljena na osnovu tradicije i stila života stare Slavonije. Publiku su do suza nasmijali svojim izvrsnim gegovima i humorom te nam pokazali kako je, zapravo, krenuo kontinentalni turizam u Slavoniji.

Predstavili su se „Trenkovci“ i sa svojom mladom pjevačkom skupinom i spletom pjesama koji je osmislila Helena Šokac te spletom slavonskih kola i pjesama u koreografiji Vesne Vlaović.

Vjerujemo da je svakom od posjetitelja „srce brže zakucalo“ kada su na pozornici vidjeli 37 plesača te svirača koji su svi zajedno pokazali koliko je lijepa Slavonija i pjesma naša narodna. Zapjevao je i dugodišnji „Trenkovac“ Mario Funes, a sjajan nastup podarile su nam i članice Ženskog vokalnog ansambla „Zwizde“ iz Zagreba.

Pjesme i plesove Ukrajine dočarali su nam još jedni gosti, članovi Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda, a sve skupa bilo je popraćeno velikim pljeskom posjetitelja.

Riječi pozdrava nazočnima uputila je predsjednica Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ Verica Vuković, a dobre želje za nastavak, uspješan i plodonosan rad i u godini kada će obilježiti 25 godina rada uputila im je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj.

„Trenkovci“ će i večeras od 18,00 sati u novogradiškom Domu kulture održati još jedan koncert. Ovoga puta, uz njih nastupit će članovi dječje folklorne sekcije Kulturno umjetničkog društva „Fra Marijan Lanosović“ iz Orubice.

 

Komentari
Prethodni članakKako uspjeti na tržištu: U Novoj Gradiški okupilo se 65 poduzetnica iz sedam hrvatskih županija / foto
Sljedeći članakPrekrasne fotografije snježnog grada – Nove Gradiške