Pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića danas je u Staroj Gradiški održana komemoracija za žrtve logora Stara Gradiška. Organizator ovog događaja je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Sisačko – moslavačka, a domaćin Općina Stara Gradiška.

Današnji program obilježavanja je započeo u 10.30 sati Svetom Misom u Staroj Gradiški, a polaganju vijenaca kod Spomen – ploče žrtava logora  pristupili su brojni gosti: Izaslanik Predsjednika RH Vinko Kovačić, Izaslanica Predsjednika Sabora RH Ivana Posavec Krivec,  Izaslanik Ministarstva branitelja  Mladen Lončar, Izaslanik Ministarstva obrane RH, Župani Brodsko – posavske i Sisačko – moslavačke županije Danijel Marušić i Ivo Žinić, gradonačelnici gradova Pakraca, Lipika, Petrinje, Novske, dogradonačelnici Slavonskog Broda i Nove Gradiške, izaslanici gradova Zagreba i Siska, te izaslanstva brojnih općina,  predstavnici udruga logoraša iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Program obilježavanja je nastavljen u prepunoj kino sali u Staroj Gradiški, gdje su se mnogi govornici u svojim govorima osvrnuli na stradavanja Hrvata i Bošnjaka kroz povijest, a ne samo razdoblje Domovinskog rata. Mnogi su i potvrdili da ovakvim obljetnicama žele sačuvati patnje i saznanja za buduće generacije, ne da šire mržnju, već da znaju istinu. Često spominjani dokaz u govorima se navodi i knjiga autora Vlade Radošića « Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. » Župan BP županije Danijel Marušić je osobno čestitao autoru knjige na promicanju istine i prijateljski mu sugerirao da piše i dalje. Izaslanica Predsjednika Sabora RH Ivana  Posavec Krivec je iz obitelji logoraša i s iskrenom sućuti je iskazala žaljenje za onima kojih više nema, ali isto tako istaknula važnost literature o toj temi. Župan Sisačko – moslavački Ivo Žinić uputio je pozdrave i hrvatskim braniteljima prosvjednicima u Savskoj 66 iz Stare Gradiške.

Ivan Lipak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Sisačko – moslavačka, ukazao je na to da smo mi Hrvati oduvijek bili predziđe kršćanstva , te da smo niz Savu branili Europu. « Kroz logor ( Stara Gradiška ) je prošlo preko 1000 ljudi u Domovinskom ratu, gdje je u kratkom vremenu ubijeno 12 Hrvata  i 2 muslimana Bošnjaka. » riječi su Ivana Lipaka. Iznio je i podatak da je kroz logore u RH tijekom Domovinskog rata prošlo preko 30 000 logoraša, od njih preko 3 000 žena od kojih su gotovo sve silovane, te 500 djece ( osobe mlađe od 18 godina ). Zaključio je da je riječ o ogromnim stradavanjima našeg naroda.

Bez obzira na zastrašujuće podatke o broju žrtava i strahote tortura koje su mnogi prošli poruka ovog obilježavanja je promicanje istine o Domovinskom ratu i stvaranje društva tolerancije i sloboda za sve.

Komentari
Prethodni članakUz pomoć projekata energetske učinkovitosti do nižih režija
Sljedeći članak6. Dvoransko prvenstvo Hercegovine u tenisu