Živjeti zdravo-NEovisno” – moto je ovogodišnjeg programa obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”, koji od 15. studenog do 15. prosinca, paralelno s ostatkom Hrvatske, i na području naše županije, provodi Zavod za javno zdravstvo , Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje, gradovi Slavonski Brod i NOva Gradiška, te Brodsko posavska županija.

Glavni cilj sadržajno bogatog i edukativnog mjeseca i ove će godine biti educiranje i senzibiliziranje  cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga, čime će se nastojati potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje  ozbiljnom problemu današnjice. Iako je problem i dalje pristuan, zahvaljujući višegodšnjem, kontinuiranom radu na prevenciji i edukaciji, pojavnost problema u lokalnim je okvirima  nešto slabija nego ranijih godina. Tvrde to, s argumentima,  svi relevantni stručnjaci upoznati s problemom, između ostalih i članovi Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisonosti grada Nova Gradiška, ali i Gradsko društvo Crvenog križa. Upravo će oni, uz pomoć svih obrazovnih i zdravstvenih institucija u našem gradu obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Kao i ranijih godina, sadržaji će na području naše županije i narednih 30-ak dana biti vezani uz suvremeni oblik ovisnosti, onoj o alkoholizmu i kockanju. Jer, kao i kod ovisnosti o opijatima, i ovdje je neophodno istaknuti važnost prevencije  ali i osvijestiti sve negativne aspekte pijenja alkohola i igara na sreću, promicati multidisciplinarni pristup tretmanu ovisnika, te borbi protiv stigme koja još uvijek ima  negativan učinak na odluku o početku liječenja. Pretpostavlja se kako je u Hrvatskoj oko 50 tisuća patoloških i čak 230 tisuća problematičnih kockara. Smatra se kako je u slučaju sportskog klađenja prosječno potrebno oko tri godine aktivnog igranja da bi se razvila ovisnost, za razliku od toga,  redovito kockanje na  automatima, već kroz 8 do 12 mjeseci može stvoriti ovisnost , dok se najbrže razvija  patologija vezana u slučaju kockanja na ruletu – kaže, želeći upoznati s razmjerima problema, voditeljica Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, dr. Irena Jurišić.

S tim na umu i novogradiški su stručnjaci složili opsežan program namijenjen učenicima, ali i njihovim roditeljima, jer upravo su obiteljski dom i kućni odgoj, kao i u slučajevima vršnjačkog nasilja, “prva  i najvažnija crta obrane”.Novogradiški sadržaji Mjeseca borbe protiv ovisnosti službeno počinju u utorak, 19.studenoga, sjednicom Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti, kao i stručnim predavanjem dr.Nine Oršanić- psihijatrice,  na temu kliničke slike intoksikacije psihoaktivnim tvarima. Sjednica će biti prilika da članovi Udruge “Pozitiva” predstave svoj novi projekt koji će provoditi u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, a bavit će se temom igara na sreću i razvijanjem ovisnosti, s čime će upoznati diplomirana socijalna radnica Darija Marić. Radio emisije s eminentnim stručnjacima, tribine po osnovnim i srednjim školama, stručne debate, ali i brojne učeničke aktivnosti- sadržaji su koji će nas sve do 15.prosinca, na više lokacija u gradu, puno toga naučiti o problemu ovisnosti.  Mjesecu borbe protiv ovisnosti i ove će se godine, tradicionalno, pridružiti i novogradiški Gimnazijalci  aukcijom slika “Za grad bez ovisnosti”, ali i učenici svih škola organizacijom izložbi likovnih radova na zadanu temu.

Kao posebno vrijedan sadržaj valja izdvojiti i Županijski stručni skup voditelja školskih preventivnih programa koji će biti organiziran u Industrijsko-obrtničkoj školi, 27.studenoga. Glavni predavač na stručnom skupu bit će magistrica Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika i stručnjakinja koja se dugi niz godina bavi problemom prevencije ovisnosti kod mladih, uz pomoć voditelja radionica, profesorica-pedagoginja Mire Linjaković, Lucije Brnić, MIrele Brlić-Trnka i Marije Dautović.

Mjesec borbe protiv ovisnosti prilika je da  se svi zajedno kao društvo trgnemo i tako, vlastitim primjerom, jasno i glasno kažemo “NE”.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakVeselo uz završetak vinogradarske godine (photo)
Sljedeći članakDan sjećanja na žrtvu Vukovara, kolona po prvi put razdvojena