Znajući da trener novogradiškog Taekwondo kluba “Vukovi” uz taekwondo već dugi niz godina vježba i filipinske borilačke vještine čiji je palica zaštitni znak, zamolili smo ga za kratku analizu i komentar nedavnog incidenta u jednoj banci u Novoj Gradiški kada je nezadovoljni klijent te banke palicom ozlijedio nekoliko policajaca.

Damir Javorović, trener Taekwondo kluba “Vukovi” ističe kako je filipinske vještine počeo vježbati davne 1991. godine kod direktnog učenika majstora Remy Presasa s Filipina, inače člana Black Belt Hall of fame iz 1982. godine.

 

Koliko je palica opasna kao oružje?

Izuzetno opasna. Čak i u rukama osobe koja se ne bavi borilačkim vještinama. Premda se prezentira kao zaštitni znak filipinskih vještina moramo voditi računa da je riječ o možda najstarijem oružju koje ljudski rod poznaje i zbog toga je raširena u niz kultura. Osim toga i danas je prisutna kao dio opreme policije.

Kod same palice bitan je odnos mase i dužine, bitna je kakvoća drveta i dio palice s kojim se udara. Osim one najjednostavnije primjene, dakle za udaranje, može se koristiti i kao sredstvo za izvođenje poluga i gušenja.

 

Kakve ozljede može prouzročiti udarac palicom?

Najlakše ozljede su nagnječenje tkiva, obično prilikom udarca kada je tkivo uslijed sile stiješnjeno između palice i kostiju tijela. Zatim slijede lomovi kostiju koji mogu biti čak praćeni i otvorenim ozljedama i ono najopasnije ozljede unutarnjih organa smještenih u trupu te ozljede mozga koje mogu za posljedicu imati i smrt.

Može li se reći da su policajci koji su intervenirali bili i u smrtnoj opasnosti?

Po mom mišljenju da. Uzmite u obzir da je zabilježeno niz slučajeva gdje je smrt nastupila nakon samo jednog udarca golom rukom ili nogom. Svaka intervencija gdje se primjenjuju sredstva prisile i prinude je opasna i smrt je moguća kao ishod.

 

Pojavili su se natpisi i spekulacije da policija u slučaju ove banke nije bila na visini zadatka i da nisu reagirali primjereno. Možete li to prokomentirati?

Nezahvalno je komentirati takvo što obzirom da nisam upoznat sa detaljima. No budite uvjereni da MUP ima mehanizme u slučaju da je bilo propusta prilikom intervencije. Najbolje bi bilo da to ostavimo nadležnim službama MUP-a da utvrde. Ono što mogu reći i što je neizmjerno važno da je osoba koja je prouzročila incident svladana i da nitko od prisutnih građana nije stradao. Pri tome je zaista nebitno jesu ga svladavala petorica policajaca, dvojica ili jedan. Policajci su prošli sa lakšim ozljedama, no to je rizik i zbilja policijskog posla.

 

Koliko bi znanje filipinskih vještina pomoglo policiji u njihovom radu?

U velikoj mjeri. Ne samo u policiji, već i u vojsci, zaštitarskim službama i slično. Filipinske vještine u svijetu su poznate pod kraticom FMA (Filipino martial arts), no mi zapravo govorimo i radi se o sustavu. Dakle riječ je o nekoliko područja (točnije 12) koje proučavamo i usavršavamo. Sustav i način treninga je u prednosti u odnosu na danas poznate i uvriježene vještine tipa jiu-jitsu, judo, karate, taekwondo i slično. U SAD-u primjerice filipinske vještine su prisutne u svim njihovim službama i agencijama. Izaberite slovo abecede od svih tih silnih službi i agencija i u svakoj ćete pronaći FMA. Razlog tome je i brojna filipino zajednica u SAD-u koja je sa sobom donijela svoju kulturu i tradiciju. Međutim morate voditi računa da je u slučaju policije znanje ograničeno ovlastima pravilima o primjeni sredstava prinude i prisile.

 

Za kraj, gdje se mogu javiti zainteresirani za vježbanje filipinskih vještina?

Svi zainteresirani mogu se javiti na mail fmacroatia@gmail.com ili na broj mobitela 095-487-1898.

Autor: Nikola Knežević/Damir Javorović

Komentari
Prethodni članakŽOK “Nova Gradiška” pobijedio “Đakovo” u finalu kupa Slavonije i Baranje
Sljedeći članakJesen u Brđanima