Predsjednik ceha frizera i kozmetičara kazao je da su cijene frzerskih usluga u Hrvatskoj porasle za 20 posto. Među 239 tisuća i 278 blokiranih građana su i neki frizeri, dok drugi zbog poskupljenja struje i plina dižu cijene. Neki od njih žale se da za lokal od 29 metara četvornih imaju račun za plin veći i od 2,5 tisuće kuna.

Za vrijeme teškog zatvaranja, svima su najviše nedostajali upravo frizeri jer nisu smjeli raditi, a čini se da će svima uskoro početi nedostajati i njihove stare cijene. Kazao je da je čuo od kolega da je cijena plina na zadnjem računu narasla 200 i do 300 posto.

“U ovom trenutku u Hrvatskoj su, ne samo zadnjih par dana nego i zadnjih mjesec i godinu dana, cijene porasle za 20 posto”, kazao je predsjednik ceha frizera i kozmetičara Ivica Zanetti. Pošto surađujem s frizerima iz regije, u Sloveniji je cijena usluga kad su prešli s tolara na euro porasla za 50 posto. Matematički gledano kod nas, ako je šišanje 70 kuna, morat će otići na 120 kuna i biti 10 do 15 eura. To je realna cijena usluge koja se naplaćuje u Europi”, kazao je.

Mnogi umirovljenici neće si moći priuštiti šišanje, zaključio je Zanetti.

Novogradiški frizeri složni su u jednome, razumiju financijsku situaciju svojih sugrađana i klijenata. Cijene usluga zasigurno će ići gore..

-” Neće to biti veliko povećanje cijena, nekako ćemo napraviti da svima bude dobro, važno je da su naši klijenti zadovoljni. Sve režije se moraju uključiti. Mi moramo iz određene cijene odbiti sve ostale režije, nije to samo materijal kako mnogi razmišljaju, ako su frizerke platile materijal koji su koristile na jednoj frizuri njima ostaje čista zarada, tu su najam, doprinosi, nameti, režije, dezinfekcijska sredstva, fiskalna blagajna. Puno toga plaćamo i strah nas je podizanja svih tih cijena i nameta. Preživjeli smo lockdown, pa ćemo i ovo,” – kaže optimistično frizerka Draženka Marelja iz FS Capelli.

-” Nisu porasle samo cijene energenata, porasla je cijena repromaterijala, dnevnih novina… Frizeri bez dnevnog prometa i ekonomske računice morat će staviti ključ u bravu. Kako će umirovljenici preživjeti, pitanje je jer im je važnije da će imati za kruh i mlijeko nego ošišati se. Frizeri koji rade za 20 kuna, oni će njima biti dostupni samo na crnom tržištu. S ovakvom politikom će se desiti da će se crno tržište još jače pojačati,”- kazao je Zanetti.

-” Što se tiče rada na crno, o tome niti ne razmišljam. Koncentriram se na svoj posao, napredovanje, ne pada mi na pamet niti ne znam tko od frizera u našem gradu radi na crno,” – dodaje Draženka kako se kvalitetom svoje usluge treba istaknuti na tržištu, a visoku cijenu opravdati radom i trudom oko svakog klijenta.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakUčilište “Relković”: Stiže nam nova kazališna predstava “Korak po korak”
Sljedeći članakDjeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom testirati?