Migranti su iz susjedne Bosne i Hercegovine prešli rijeku na dijelu gdje je najbliža Hrvatskoj. Pronađeni su, kazali su za SBplus u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, tog 29. lipnja u 11.20 sati, pa nije isključeno, da su rijeku prelazili pod okriljem noći. Što je rizik i za one koji Savu na ovom dijelu dobro poznaju, a kamoli ne za one koji se s njom po prvi puta susreću.

U čamcu – dva muškarca, četiri žene od kojih jedna trudnica i jedna rodilja, te sedmero djece s tim da jedno ima tek 25 dana. Došavši ilegalno do hrvatske obale, popeli su se utabanim, ali strmim i šibljem obraslim, putem. Bili su iscrpljeni. Gladni. Nekoliko njih i u lošem zdravstvenom stanju.

– Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć, koji su trudnicu, ženu koja je nedavno rodila te još dvije žene i novorođenče odvezli u bolnicu u Slavonski Brod. Preostale dvije muške osobe i šestero djece, policijski službenici su prevezli u prostorije za smještaj migranata u Postaju granične policije Stara Gradiška, gdje su im odmah osigurali prehranu i napitke te osnovne higijenske potrepštine. Također je odmah pozvana medicinska ekipa iz Nove Gradiške koja ih je pregledala, utvrdivši da nemaju zdravstvenih tegoba. – za SBplus je kazala glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Stigli su iz Iraka. Dvije obitelji. Nije isključeno i da su put morali platiti. Gledajući u nas pokazuju nam na krevet na kat, koji se nalazi iza naših leđa. Na njemu je beba koja mirno spava, nesvjesna traume koju proživljava njena majka i ostatak obitelji. To da je rođena negdje na putu, pričat će joj sutra njeni roditelji u nekoj drugoj zemlji. Možda baš Hrvatskoj. Baš kao što će joj majka, sigurni smo, pričati kako su se djelatnici Granične policije između sebe organizirali i nabavili joj nešto odjeće.

– Ima kolega koji imaju malu djecu pa su im rado donijeli nešto robice za dijete – usput govore policajci, ne vidjevši u tome ništa posebno. – Pa to bi učinio svatko – skromno dodaju i prelaze na drugu temu.

Kažu ovakvih slučajeva i životnih priča je puno.

Izvor/foto: AP/Sbplus

Komentari
Prethodni članakDIP izmijenio upute za izlazak na birališta
Sljedeći članakNovim imidž i odlična pjesma Novogradiščanke Kim Verson