U vremenu od 23. do 25. travnja na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je 16 kaznenih djela. Na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave, dogodilo se 6 prometnih nesreća, od kojih 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je 1 osoba teško ozlijeđena, dok su 3 osobe lakše ozlijeđene, te 3 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Izdvajamo:

PREVARENA PUTEM DRUŠTVENE MREŽE – UPOZORENJE!

U Policijskoj postaji Slavonski Brod zaprimljena je prijava o počinjenom kaznenom djelu računalne prijevare. Naime, 40-godišnjakinja je (23. travnja) putem društvene mreže oglasila prodaju dječjih kolica za pet stotina kuna. Nepoznata osoba je istu kontaktirala putem poruke zatraživši da preko dogovorene stranice na određen broj računa uplati iznad tisuću dvjesto kuna, te će povrat novca dobiti nakon dostave kolica, što je ista i učinila, uplativši novac putem internet bankarstva. Naknadno je shvatila da je prevarena i da se radi o lažnom profilu. Od oštećene je zaprimljena kaznena prijava koja će biti proslijeđena Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, te policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela.

Policija upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela. Ne treba prihvatiti komunikaciju s nepoznatim osobama, a posebice kada traže uplatu novca. Važno je dobro razmisliti i provjeriti sve okolnosti, te u slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijaviti policiji na broj 192.

GRANIČNIM POLICAJCIMA PREDOČIO KRIVOTVORENU POTVRDU

Dana 23. travnja, oko 17 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku prilikom granične kontrole, 33-godišnji putnik (državljanin Bosne i Hercegovine) u autobusu njemačkih nacionalnih registracijskih oznaka, policijskih službenicima je na uvid dao potvrdu o cijepljenju (COVID-19) za koju su policajci izrazili sumnju da je krivotvorena. Daljnjim radom i provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika, potvrđeno je da se radi o krivotvorenoj potvrdi o cijepljenju, koju je 33-godišnjak tijekom prošle godine nabavio za iznos iznad sto eura na području Njemačke, iako se nije cijepio.

U suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom policijski službenici protiv 33-godišnjaka podnose kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave, te mu je odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku zbog neispunjavanja uvjeta ulaska.

OTKRIVEN POČINITELJ KAZNENOG DJELA KRAĐE, A OTUĐENI MOBITEL PRONAĐEN I VRAĆEN VLASNIKU

Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod dovršili su kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjakom na okolnosti počinjenja kaznenog djela krađe. Naime, policija sumnjiči 66-godišnjaka da je u Slavonskom Brodu, u Vukovarskoj ulici, dana 7. svibnja, 2021. godine, iskoristio nepažnju 55-godišnjaka, koji je čekao autobus i otuđio zimsku jaknu sa osobnim stvarima (mobitel, više stotina kuna, bankovne kartice i dr.). U sklopu kriminalističkog istraživanja pronađen je otuđeni mobitel, koji će biti vraćen vlasniku. Protiv 66-godišnjaka je podnesena kaznena prijava, te policijski službenici dostavljaju izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

NALET AUTOMOBILA NA BICIKLISTU

Dana 22. travnja, u 13.35 sati, u Bodegraju se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena. Policijski službenici su očevidom utvrdili da je 78-godišnjak upravljajući biciklom skrenuo ulijevo prema kolnom ulazu u trenutku dok je 39-godišnjakinja upravljajući osobnim automobilom započela sa pretjecanjem preko uzdužne pune razdjelne crte, te je došlo do udara automobila u biciklistu. U ovoj prometnoj nesreći 78-godišnjak je teško ozlijeđen, te prevezen i zadržan u bolnici u Novoj Gradiški na daljnjem liječenju, gdje su uzeti uzorci radi analize na alkohol. Policijski službenici će po zaprimljenoj analizi dostaviti odgovarajuća pismena i prijave, odnosno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu.

GRANIČNI POLICAJCI KOD PUTNIKA U AUTOBUSU PRONAŠLI DROGU

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod, na ulazu u Republiku Hrvatsku, policijski službenici su dana 23. travnja, u 11.50 sati, prilikom nadzora autobusa, putnika i prtljage, kod putnika u dobi od 28 (državljanin Republike Hrvatske), pronašli i oduzeli četiri paketića sa ukupno 12,65 grama droge marihuane. Policijski službenici su 28-godišnjaku uručili prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

NAJBROJNIJI PREKRŠAJI – „4. UBOJICE U PROMETU“

Na prometnicama Policijske uprave brodsko-posavske, od 18. do 24. travnja, dogodilo se 15 prometnih nesreća, od kojih 7 s ozlijeđenim osobama (2 osobe teško, a 7 osoba lakše ozlijeđeno), te 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Glavni čimbenici nastanka prometnih nesreća uglavnom su teži prometni prekršaji („4 glavne ubojice u prometu“– brzina, alkohol, pojas i mobitel).

Policijski službenici policijske uprave, prošli tjedan su prilikom nadzora promet utvrdili 305 prometnih prekršaja, od kojih su najbrojniji prekršaji – „4 ubojice u prometu“. Utvrđeno je 175 prekršaja nepropisnih brzina, 33 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja korištenje mobitela na nepropisan način prilikom upravljanja vozilom, 11 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji (bez položenog ispita, nepoštivanje prednosti prolaska, pretjecanje i obilaženje, prekršaji pješaka, neregistrirano vozilo i dr.).

Alkoholizirani vozači uhićeni i zadržani u policiji na otriježnjenju

Policajci su najveću koncentraciju alkohola od 2,04 promila, očitali u organizmu 58-godišnjeg vozača bicikla u Slavonskom Brodu, u Ulici Stjepana Radića (24. travnja, u 19.45 sati), dok su najveću nepropisnu brzinu kroz naselje od 103 km/h izmjerili u Starom Slatiniku (dana 20. travnja, u 13.15 sati).

U nastavku nadzora prometa tijekom vikenda, policijski službenici Postaje granične policije Vrpolje, dana 24. travnja, u 0.40 sati, u Sikirevcima, kontrolirali su osobni automobil i 54-godišnjeg vozača. Pritom su utvrdili da isti upravlja automobilom dok mu je prethodno izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije, te pod utjecajem alkohola (1,72 promila).

Nadzirući promet u Novoj Gradiški, policijski službenici su dana 24. travnja, u 0.55 sati kontrolirali osobni automobil kojim je upravljao 41-godišnjak s 1,70 promila alkohola u organizmu.

Policijski službenici su alkoholizirane vozače uhitili i zadržali u policiji na otriježnjenju te protiv istih podnose prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijski službenici nastavljaju u kontinuitetu nadzirati promet, te upozoravaju vozače da poštuju prometne propise, pridržavaju se ograničenja brzine i istu prilagode osobinama i stanju ceste, vidljivosti i protočnosti prometa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, te također da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje.

Komentari
Prethodni članakNovom pobjedom nogometaši Psunj Sokola zasjeli na vrh prvenstvene ljestvice
Sljedeći članakKino Nova Gradiška prikazuje: Heroj