Povodom “Mjeseca hrvatske knjige” Osnovna škola “Ante Starčević” u Rešetarima bila je domaćin književnog susreta s uglednim hrvatskim književnikom, profesionalnim glumcem Enesom Kiševićem nakon kojeg je po 61. put izvedena njegova predstava “Ružno li je pače”.

Druženje poznatog književnika, kojemu je ovo drugi posjet Rešetarima, i djece starijih razreda osnovne škole, ali samo onih koji su veliki zaljubljenici u pisanje i knjigu, odvijalo se u prostorima školske knjižnice.

Učenici, ali i sam pjesnik otvoreno su rekli kako im je žao što nije bilo više vremena za druženje jer im se činilo da je prošlo u trenu.

Enes Kišević je toliko očarao djecu svojim pričama i recitacijama, ali i odrasle koji su bili prisutni u prostoru školske knjižnice da su počesto, zahvaljujući njegovoj uvjerljivosti, napuštali stvaran svijet i odlazili u svijet njegovih priča. Kišićevi stihovi su osvježenje u ritmici riječi. Prezentirao je na najbolji mogući način izvornu  hrvatsku riječ. Istančano i dopadljivo uspijeva doći do srca djece svih generacija što je danas i dokazao prvo u druženju sa starijim učenicima, a onda kasnije i u predstavi koja je odigrana u školskoj dvorani.

Predstava je odigrana pred stotinjak učenika 3. i 4. razreda, te djecom iz dječjeg vrtića “Radost”. Posebno ih je veselio dolazak učenika 3. i 4. razreda iz Adžamovaca.

Tekst za predstavu na osnovi poznatoga predloška napisao je Enes Kišević, redatelj je Jasmin Novljaković, a uz njih je maestralno svoju ulogu odigrala balerina i glumica Branka Krumpačnik. Njih troje su se međusobno nadopunjavali tako da je niz dosjetki, lutkarskih prikaza, gegova i humora učinilo predstavu još zanimljivijom za djecu koja nisu bila pasivni promatrač već su dali svoj doprinos cijeloj predstavi.

Priča o preobrazbi nelijepa pačeta u labuda nesvakidašnje ljepote stvorio je Hans Christian Andersen. “Ružno li je pače” Enesa Kiševića odiše radošću i vedrinom u kojoj se nataložila životna mudrost prikazana u plemenitim postupcima likova koji su jasno prepoznatljivi u svijetu dječjem i svijetu odraslih. Suština koja dolazi iz srca i čiste duše preplavila je simpatije najmlađih, a podsjetila nekoliko starijih o onim pravim ljudskim vrijednostima. Tri soboslikara, kako predstava počinje, neće oslikati zidove, ali su oslikali ljubavlju srca publike, osnovnoškolaca i predškolaca koji su sa velikim oduševljenjem ispratili glumce.

 

Oduševljen je bio i ravnatelj škole Tihomir Batalo za koga je Enes KIšević rekao da je poseban i plemenit čovjek koji je Enesov osobni prijatelj i na čiju je inicijativu došlo do susreta s poznatim književnikom. Ravnatelja su posebno radovale pozitvne emocije koje su se danas u školi u Rešetarima mogle osjetiti te lijepa riječ koja je odjekivala školskom knjižnicom.

“Čim otvoriš oči, otvorio si knjigu zemlje i neba.” Tim riječima se Enes Kišević oprostio s djecom i svim nazočnima u školskoj knjižnici u  Rešetarima.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakKako spasiti Hrvatsku od nas?!
Sljedeći članak17, 5 milijuna kuna uloženo u cestogradnju