U sklopu novog programa koji provodi Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković ”Smijeh je lijek” u subotu, 26. 1. u 18,00 sati održat će BESPLATNU projekciju filma Johnny English.

Projekcija je bila planirana za Svjetski dan smijeha, 10. siječnja, međutim, zbog manjih tehničkih poteškoća, prikazuju ga nešto kasnije, 26. siječnja.

Cilj Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, poručuju brojni znanstvenici i liječnici koji ističu kako se smijati trebamo svakoga dana. Ako je organizam pod stresom povećava se razina kortizola i adrenalina, što može izazvati povišenje krvnog tlaka i začepljenje arterija, a istraživanja pokazuju da smijeh izaziva posebne fiziološke promjene koje pomažu organizmu. Tako zvonki smijeh povećava stvaranje limfocita i aktivnost stanica koje ubijaju tumorske stanice. Smijanjem se povećava razina gama-interferona, proteina aktivnog u borbi protiv bilo koje bolesti. Smijeh je lijek jer dovodi kisik u krvožilni sustav i potiče lučenje endorfina (proteina koji se sastoji od 31 aminokiseline), te može promijeniti kemiju mozga nabolje.

– S nadom da će zvonki smijeh odjekivati i našom dvoranom, veselimo se vašem dolasku – poručuju iz Učilišta

Komentari