Nakon ljetnog osvježavajućeg voća i povrća, jesen donosi nove plodove. S prvim hladnijim jesenskim danima kestenje postaje omiljena slastica. Bilo pečeno ili kuhano, u kolaču ili pireu, ovaj jesenski plod obogaćuje obiteljske trpeze, a kestenijade su najčešće manifestacije diljem Lijepe naše.

Pucketanje kestena dok se peče vraća u djetinjstvo one nešto starije, dok je djeci guljenje kestenja slatka prepreka do ukusnog ploda. Jesen bez kestena nije jesen. Kestenjem osim u gastronomskoj službi koristi se i u dekorativne svrhe, od lista do ploda, kreativci s njima rade čuda.

Plodove možemo ubirati sami, pronaći ih u trgovinama, ali i na našoj novogradiškoj tržnici. Cijena kilograma kestena trenutno se na novogradiškom području kreće od 10 do 20kn. 

No jeste li znali da kestenje ima brojne blagodati za naše zdravlje? Osim što regulira probavu kesten je dobar za dijabetičare i trudnice, štiti srce, jača imunitet i snižava tlak. Kesten sadrži dijetalna vlakna koja stimuliraju rad crijeva, sprječavaju upale i smanjuju neugodu, a mogu pomoći i kod apsorpcije hranjivih tvari. U kestenu se nalaze i  dobre masti, koje pomažu u uravnoteživanju kolesterola, smanjenju upale u cijelom tijelu i smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u tijelu. 

Zbog ovih blagotvornih utjecaja za naše zdravlje, ali i zbog specifičnog ukusa kesten se naziva i princom jeseni, stoga što prije uvrstite ovaj ukusni i zdravi plod u svoju jesensku svakodnevicu i svakako posjetite neku od obližnjih kestenijada. 

Komentari
Prethodni članak20 godina utrke “Za tvoj korak tisuću naših” i nikad više Novogradiščana u pomoći maloj Nori/ Foto
Sljedeći članakIn memoriam Toše Proeski: Danas kreće Memorijalni maraton Nova Gradiška-Kruševo