– Na vrućini se krvne žile šire, čime se snizuje tlak. Mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela. Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a UV zračenje može na koži prouzročiti opekline, rak kože i prebrzo starenje kože zbog njenog isušivanja te slabljenje imunosustava. Zbog prevelikog izlaganja očiju UV zračenju može se razviti mrena – upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

– Manjak tekućine može utjecati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca. Ako je temperatura tijela slična temperaturi zraka, ono se hladi isparavanjem, što može promijeniti srčani ritam i prouzročiti dehidraciju i grčeve – napomenuli su.

Stoga, suzdržite se od radova koji nisu nužni, a ako već morate po ovakvim vrućinama nešto raditi oko kuće ili na dvorištu, neka to bude vrlo rano ujutro. Rashladite dom koliko možete. Zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zastore. Kada padne mrak sve rastvorite i napravite kvalitetan propuh. U isto vrijeme upalite sve ventilatore koje imate jer će dodatno potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog.

– Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima – preporuka je HZJZ-a.

Također, imajte na umu da je pogrešno tijekom velikih vrućina piti hladnu vodu ili sokove pune leda jer tada tekućini treba više vremena da se raširi tijelom i hidratizira ga. Bolji izbor su voda i prirodni sokovi sobne temperature.

Ukoliko nemate klima uređaj u domu, posegnite za nekoliko zgodnih trikova. Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji zrak. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi.

Postoji još jedan način – sa zaleđenom bocom vode. Umjesto kockica leda ispred ventilatora stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica.

Pomaže i ručnik pun leda. Kod ovog načina rashlađivanja prostorije možete koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama. Jedno ili drugo zamotajte u ručnik, zavežite dva kraja špagom i objesite između dva stolca. To stavite ispred ventilatora. Ispod ručnika stavite posudu u koju će kapati rastopljen led.

Što se tiče pića, već znate da je bolje ne pretjerivati s kavom i alkoholom, a najbolje je pomalo pijuckati vodu sobne temperature cijeli dan. Naime, kada voda nije hladna brže se apsorbira i hidratizira tijelo, a pijenje pomalo osigurava vašem tijelu da svu tu tekućinu iskoristi kako treba.

Napitak od lubenice:

Sastojci (šalica od 2,4 dl): 2 šalice narezane lubenice, sok i korica od pola limete, 20 listova bosiljka ili 2 velike grančice, malo himalajske soli, 4 šalice vode.

Postupak: U staklenku slažite sve sastojke u slojevima počevši sa lubenicom, a potom je napunite vodom. Ostavite da odstoji u hladnjaku od 3 do 24 sata prije posluživanja. Nakon što ga smiksate i procijedite, ovaj fini napitak u hladnjaku može stajati dva dana.

Izvor: 24 sata

Komentari
Prethodni članakGrad Nova Gradiška i dalje pomaže poduzetnicima: Dodijeljena sredstva za poticanje razvoja poduzetništva
Sljedeći članakObavijest iz Vodovoda zapadne Slavonije o problemima u distribuciji pitke vode