Nakon što je jučer maturante izludilo pitanje o tome piše li se pravilno ‘ekosavjetnik’ ili ‘eko-savjetnik’, izgleda da ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne zna koji je točan odgovor. Kako je to primijetio Ivo Šarić, maturant Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, iz MZO-a su prošle godine u jednom priopćenju umjesto pravilno ekosustav napisali eko-sustav.

Maturante koji su jučer polagali višu razinu Hrvatskog jezika i književnosti na maturi, osim jezičnog ludizma, zbunjivalo je i pitanje o tome piše li se pravilno ‘ekosavjetnik’ ili ‘eko-savjetnik’. No, izgleda da nije izludilo samo njih već i one koji su, ili bi barem trebali, u obrazovnom lancu predstavljati nešto jače karike. Primjerice, Ministarstvo i obrazovanja. Izgleda da su ni oni ne znaju kako se pravilno piše spomenuta riječ.

Kako je to vješto primijetio maturant Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika Ivo Šarić, MZO je u objavi prošle godine pogrešno napisalo ‘eko-sustav’ umjesto ‘ekosustav’. Njemu je tu nespretnu objavu pokazala prijateljica Natalija iz iste gimnazije nakon što je guglala koje sve riječi sadržavaju prefiksoid ‘eko’ te naletjela na službenu stranicu Ministarstva.

– Takve greške, ako ćemo se već držati pravopisa, se ne bi smjele događati jednom Ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo se u svojoj objavi koristilo upravo spojnicom (eko-sustav) pa se zato pitam jesu li ipak oba načina ispravna (ekosavjetnik i eko-savjetnik), rekao nam je Ivo.

Podsjetimo, jučer je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje otkrio kako se u pitanju svih prefiksoida (op. a. ‘eko’ je prefiksoid) riječ uvijek piše sastavljeno pa je tako: ekosustav, ekosavjetnik, ekokrzno, ekovrtić, ekopatrola, itd.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imalo je načina saznati, zajedno s primjerima, kako se pravilno pišu riječi koje se tvore dodavanjem prefiksoida. Upute o tome izdaje Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Izvor: srednja.hr

Komentari