Učenici novogradiške Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška tijekom šestog mjeseca boravili su u austrijskom gradu Wolfsbergu na stručnoj praksi gdje su dobili dodatna znanja, ali i Certifikate o provednoj stručnoj praksi i osposobljenosti za rad. Uz to, što su dobili nova saznanja, učili na najsuvremenijoj tehnologiji, za svoj rad su bili i plaćeni, stoga je zadovoljstvo učenika tim veće.

U Industrijsko obrtničkoj školi Nova Gradiška održana je završna aktivnost A2 projekta mobilnosti učenika ERASMUS + 2017. Program je proveden u Fachberufsschule Wolfsberg od 17. do 30. lipnja 2018. godine u kojemu je sudjelovalo šest učenika zanimanja Automehatroničar i šest učenika zanimanja CNC operater.

– Ciljevi programa Erasmus + su mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja, učenika i osoba na tržištu rada, stjecanje i usavršavanje stečenih znanja, vještina i kvalifikacija, učenje stranih jezika po osobnom izboru i njihovo razumijevanje, upoznavanje različitosti europskih kultura i njihovih vrijednosti te uspostava i potpomaganje suradnje između europskih zemalja za postizanje europskih dimenzija u daljem i širem strukovnom obrazovanju. Ti ciljevi su provedbom programa Mobilnošću i partnerstvom učenika i osoblja do novih kompetencija u potpunosti ostvareni – kaže Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška.

Mobilnošću i partnerstvom učenika i osoblja do novih kompetencija proširene su i dopunjene prvenstveno stručne i jezične kompetencije potrebne tržištu rada u području automehatronike i CNC tehnologije u programu stručne prakse prema nastavnom planu i programu za zanimanje Automehatroničar, kao i prema planu i programu stručne prakse zanimanja CNC operater.

– Sudionici projekta mobilnosti učenici u zanimanju CNC operateri su kroz dva tjedna mobilnosti radom u školskim radionicama u Austriji realizirali plan i program stručne prakse. To su realizriali tako da su izvodili stručnu praksu zajedno s učenicima škole koji su na redovitoj stručnoj praksi kombinirajući rad u najsuvremenijem praktikumu za automehatroniku, a zatim u realnoj situaciji izvodili postupke rada na benzinskim i dizel motorima.

Sudionici projekta mobilnosti učenici u zanimanju CNC operateri su kroz dva tjedna mobilnosti radom u školskim radionicama realizirali plan i program stručne prakse. To su realizirali tako da su izvodili stručnu praksu zajedno s učenicima škole koji su na redovitoj stručnoj praksi kombinirajući rad na najusvremenijim CNC simulatorima, a zatim u realnoj situaciji izvodili postupke rada na CNC strojevima.

– Iskustva dobivena u projektu ćemo prenositi dalje putem radionica, seminara, konferencija. Želimo se razvijati tako da učenici naše škole, budući stručnjaci mogu odgovoriti na ptrebe tržišta rada. Svi segmenti mobilnosti učenika i osoblja su postavljeni tako da svaki sudionik pojedinačno, ali i svi zajedno mogu pridonijeti jačanju institucionalnog razvoja škole, grada, regije, Hrvatske i Europe. Škola će biti prepoznatljiva u tim promjenama na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. U viziji razvoja škole planiramo u ovom podučju mobilnsti učenika i osoblja biti stalno uključeni u sve mogućnosti koje se nude – kaže koordinator projekta, ravnatelj Mijo Matošević.

Učenici su dobili certifikate, Europass mobilnosti i priznanja o provedenoj stručnoj praksi, a upravo taj certifikat Europske putovnice je dokument koji oni mogu donijeti budućem poslodavcu prigodom zapošljavanja.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakOvoga petka: “FRUP FESTIVAL” u Specijalnoj bolnici Sveti Rafael Strmac
Sljedeći članakLjetnu pozornicu “krase” neprimjereni grafiti/ Foto