Vozači često dolaze u nedoumicu koje gume koristiti kada krene toplije vrijeme, odnosno kada zimske gume zakonski više ne moraju biti u upotrebi. Mnogi razmišljaju kako je najbolje ostaviti zimske gume jer su definitivno „bolje“ od ljetnih, no to je zabluda.

Međutim, činjenica je kako zimske gume jesu bolje od ljetnih, ali samo u zimskim uvjetima na cesti, i pritom ne mislimo samo na snijeg i led, već i niske temperature.

Kvaliteta zimskih guma i sigurnosni razlozi zbog kojih su nužne u zimskim mjesecima, ali to pravilo nikako ne vrijedi u ljetnim mjesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Razlika je velika, a materijal je samo jedan čimbenik koji utječe na sigurnost u vožnji. Zimske gume mnogo su mekše i elastičnije, odnosno smjesa je konfigurirana tako da se u zimskim mjesecima neće stvrdnuti. Stoga prilikom vožnje za vrijeme niskih temperatura one bolje prianjaju za podlogu, a vožnja je neupitno sigurnija.

No, kada krenu ljetni mjeseci, karakteristike zimskih guma više ne mogu pratiti temperaturnu razliku, stoga upravo ljetne gume, koje su tvrđe i čvršće pružaju mnogo bolje uvjete i sigurniju vožnju. Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Dakle, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive. Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak. Kako smo naveli, zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one u zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume.

Gume koje na sebi nose oznaku M+S (Mud + Snow), mogu označavati cjelogodišnju gumu, ali i zimsku gumu. Razlika je u tome što će zimska guma pored te oznake imati označenu pahuljicu snijega. Cjelogodišnje gume ipak mogu poslužiti kao kratkoročno rješenje, ali u zimskim mjesecima, odnosno ispod 7 stupnjeva Celzija one ne reagiraju dobro kao zimske, a u ljetnim (iznad 7 stupnjeva), one reagiraju lošije no ljetne gume.

Zakonska odredba definira kako je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Dakle, iako zakon nije svemogući, budite odgovorni i prilagodite vaše vozilo uvjetima na cesti, odnosno kada ste sigurni da temperature ukazuju na potrebu za ljetnim gumama, no nikako prije 15. travnja.

Izvor: Automobil.hr 
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakNe sanirajte otpad paljenjem!
Sljedeći članakPri kraju radovi u Relkovićevoj, Nova Gradiška dobiva novih 20 parkirališnih mjesta