Je li počelo orkestrirano uništavanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška starog 150 godina?

Na fotografiji od lijevo: Dejan Lekić, Ivana Trupina, Siniša Makovičić, Ivo Pejaković, Aleksandra Pavlica, Tomislav Orlovac

Ne tako davne 2012. godine osnovana je Javna vatrogasna postrojba Nove Gradiške, na čelu sa zapovjednikom Sinišom Makovičićem – Binijem. Sve je tada teklo kao podmazano, odnosi odlični. Svi novozaposleni vatrogasci su većinom bili dugogodišnji članovi DVD-a Nova Gradiška koji su zaposleni u stalni radni odnos. Tim zaposlenjem, dugogodišnji članovi, neki od njih od djetinjstva, nagrađeni su stalnim radnim odnosom za svoj volonterski rad i predanost časnom zvanju vatrogasca. Vatrogasac živi svoje zvanje i bespoštedno žrtvuje sebe kako bi spasio tuđi život i imovinu.

Siniša Makovičić – Bini kao predsjednik i zapovjednik je dosta uspješno vodio JVP i DVD Nove Gradiške, koji broji 150 članova i slavi 150 godina u ovoj tužnoj 2021. godini. Čak je imao i napade od bivšeg gradonačelnika Željka Bigovića, koji ga je zbog srednje stručne spreme želio smijeniti s mjesta zapovjednika JVP. U to vrijeme su svi članovi složno branili svog prijatelja, brata po vatrogastvu, zapovijednika i predsjednika.

Radio Nova Gradiška se žestoko opirao toj smjeni i podupirao vatrogasce svim snagama moći pera na portalu i glasa u eteru. Naposljetku Bini je preživio smjenu, položio čak tri ispita koja su mu nedostajala za višu školu, i dalje vodio DVD i JVP.

Problemi su počeli godinu prije prije, ne tako davne 2011. godine u proljeće rano. Učlanila se u DVD Aleksandra Pavlica, vrlo ambiciozna mlada vatrogaskinja, u ranijim 40-im godinama. Nitko nije pomislio da će nakon deset godina zavladati JVP NG i DVD Ljupinom.

Kako je sve počelo

Tih godina, u otprilike 140 godina trajanja DVD Nova Gradiška je djelovala i ženska ekipa DVD-a, iskorak u ravnopravnosti spolova i vatrogastva Nove Gradiške. Naravno prvi pohod Pavlice je bio nametnuti se među te žene koje su nekoliko godina osvajale i natjecanja po DVD-ima Lijepe naše. To nametanje je završilo rasulom i prestankom ženske ekipe u DVD-u i njezin kraj.

Osnutkom JVP biva zaposlena na mjesto čistačice i pruža joj se pomoć u vidu plaće, i time daje mogućnost daljnjih ambicioznih djelovanja i gladi za upravljanjem.

Nakon toga i u vrijeme Gradonačelnika Bigovića, Pavlica dobiva depešu iz JVP i premještaj u sadnju cvijeća u tek osnovanu tvrtku, gradski komunalac Eko kong d.o.o. Ubrzo nakon toga uz “dobre prijatelje” se vraća u JVP i nastavlja svoj zacrtani smjer.

Nekoliko godina nakon otpora vatrogasaca od nasrtljivog Bigovića, bio je polu mir i prema van solidan odnos među vatrogascima. Ali iznutra je kuhalo i Pavlica je vrbovala svoje buduće podanike. Prvog među jednakima je ukrotila zamjenika zapovijednika tadašnjeg Binija, Ivu Pejakovića. Osobno sam bio svjedok netrpeljivosti između dva najbliža suradnika, donedavnih prijatelja i braće po vatrogastvu. Okretala se glava jedan od drugoga i počele su grupacije, Pavlica i Pejaković na jednu stranu, a ostali s Binijem na drugu stranu.

Promjenom vlasti dolazi Vinko Grgić na čelo Grada i tu Pavlica vidi dobrog saveznika u rješavanju “pitanja poBinizacije” DVD-a i JVP-a zadnjih 10-ak godina.

Uz političkog mentora i tadašnjeg upravnog vijećnika, a susjeda i Prvčana Marijana Radića, dolazi do tolikog pritiska na Binija da ovaj daje otkaz i odlazi za poslom u drugu Županiju. Čak je jedno vrijeme dok je radio razmišljao o odlasku i iz Hrvatske.

Tu se otvara autoput za brzi uspon Ive Pejakovića na mjesto zapovjednika, iako više nije potrebna ni viša niti visoka stručna sprema, već je dovoljna i srednja stručna sprema. A Pavlica kao glavni koordinator događanja unutar JVP- a i DVD-a “uzašava na nebesa i sjedi o desnu” svome prvome podaniku među jednakima.

Siniša Makovičić – Bini odlazi i više ga se nitko ne sjeća, a svi dotadašnji zaposlenici hrle u zagrljaj novim šefovima.

Dejan Lekić kao jedini odani bivšem sistemu nakon godinu dana također daje otkaz, i odlazi u Njemačku na rad. Dugogodišnji vatrogasac i prepoznatljivo lice DVD-a i JVP-a. Tolikom se brzinom odlučio otići da je prije otkaza, preselio iz vatrogasnog stana u kojem je živio sa svojom suprugom i petero djece, i nije uspio preseliti stvari iz podruma i očistiti svoju materijalnu nevolju, jer nema u sklopu kuće dvorišnih zgrada, pa nije imao kuda s tim dodatnim trenutno nepotrebnim stvarima. A njegovu materijalnu nevolju iskorištavaju slikajući i stavljajući u komentare ispod tekstova na Facebook mreži. Sa svojih petero djece kao stanar vatrogasnog doma, nije više mogao gledati u svom dvorištu i na radnom mjestu Aleksandru Pavlicu, pa je prvo preselio u neograđenu kuću a nakon toga ubrzo dao i otkaz, te kao otac petero djece je praktički protjeran sa svog radnog mjesta. Sramite se jer ste šikanirali i vršili pritisak na čovjeka koji je radio na natalitetu ovoga Grada, odgojio petero djece, i dao svoj cijeli život za vatrogastvo.

nastavak slijedi…

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala radiong.hr

foto: facebook JVP NG i DVD NG

Komentari
Prethodni članakSutra organizirano cijepljenje u Društvenom domu u Rešetarima
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Stiže uzbudljiva i živopisna avantura ČAROBNI PROLAZ