Kao i svake srijede pa tako i ove, u programu Radija Nova Gradiška u najpopularnijoj emisiji među slušateljima GLAS NARODA bila je zadana tema: Zapošljavanje po političkoj podobnosti, a ne sposobnosti! Nastavljali se praksa iz prošlog mandata SDP-a i u ovom, novom mandatu vlasti HDZ-a uz tehničku potporu HDSSB-a, HSS-a i HSP AS. Provodeći anketu na ulicama našeg grada Novogradiščani su uglavnom odgovarali razočarano govoreći kako su svi političari isti. No u jednom trenutku se Glas naroda sveo na dvije bitne teme “Namještanje natječaja” u JVP Nova Gradiška i Posavskoj Hrvatskoj, pa smo stoga odlučili u ovom tekstu zapravo odgovoriti Gradonačelniku Željku Bigoviću na dva pitanja koja je postavio u vezi Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška, a drugi tekst s dokazima o Posavskoj Hrvatskoj je u pripremi.

Neslušajući emisiju od samog početka, zbog ranije dogovorenih obveza,  a gdje smo iznijeli sve relevantne činjenice koje su nepobitne po pitanju Javne vatrogasne postrojbe i DVD Nova Gradiška kao i razloge otvaranja natječaja za Zapovjednika JVP Nova Gradiška, vjerojatno pomalo i povrijeđen razmišljanjem, sugrađana našeg grada nazvao nas je direktno u emisiju gradonačelnik grada Željko Bigović.

Potez koji svakako pohvaljujem jer pokazuje odgovornost prvog čovjeka grada koji se javno obraća svojim sugrađanima, čak i onda kada ga oni prozivaju generalizirajući sve dosadašnje vlasti.

U tom svom javljanju gradonačelnik me kao urednika emisije, između ostalog pitao od kuda sada odjednom toliko negodovanje zbog otvaranja natječaja, konstatirajući ( dakle ponavljajući ) ono što smo mi već u samom početku emisije rekli da Zapovjednik nema VŠS i da mu nedostaje 4 ispita pa samo iz tog razloga neispunjava uvjete da ostane zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe, no sve ostale uvjete iz natječaja sadašnji zapovjednik ispunjava.

Pomalo ljutito u svom obraćanju, obrušio se na mene pitajući: Zašto se nismo upitali kako ga je uopće i tko mogao imenovati zapovjednikom, a da ne ispunjava uvjete?

Naravno, tog trenutka nisam imala odgovore koje bi spremno mogla dati Gradonačelniku na uvid, ali sam odgovorila da ću se potruditi i pronaći i objaviti odgovore na njegova pitanja.

Dakle na pitanje gradonačelnika tko ga je uopće mogao postaviti, a da ne ispunjava uvjete, ja mu odgovaram: Gradsko poglavarstvo Nova Gradiška 29. travnja 2009. godine imenovalo je za zapovjednika DVD-a Sinišu Makovičića, a za njegovog zamjenika Ivu Pejakovića, a sve je u skladu sa Zakonom i Odlukom o imenovanju uredno potpisao i ovjerio pečatom Grada Nova Gradiška tadašnji Gradonačelnik postavljen ispred Hrvatske demokratske zajednice diplomirani pravnik Davorin Slišurić.

U prilog tome i Odluka:

Nakon toga  01.siječnja 2012. godine  iz članova DVD-a osniva se Javna vatrogasna postrojba Nova Gradiška. Upravno vijeće JVP je izabralo, a meni ne baš omiljeni gradonačelnik Josip Vuković pokazao se, teškom mukom ovo moram priznati, politički mudriji od sadašnjeg i imenovao iste ljude za zapovjednika i zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, bez obzira što je iste u DVD na ta mjesta postavila HDZova vlast.

Dakle, taj isti Josip Vuković, kojeg sam ja osobno prozivala “atentatorom na gradski proračun i političkim autokratom”  nije tada razmišljao o podobnosti, nego o  dugogodišnjoj sposobnosti tih ljudi.

U međuvremenu 2013. vlast se ponovno mijenja i “kormilo grada” preuzima  HDZ uz tehničku potporu HDSSB-a. Upravno vijeće Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška donosi na 4. sjednici održanoj 25. veljače 2014. Zaključak kojim se v.d. Zapovjedniku JVP Nova Gradiška produžava rok od godinu dana za završavanje  stručnog studija. 

Slijedi Zaključak u prilogu:

I gle čuda odjednom, 23. svibnja raspisuje se natječaj za Zapovjednika JVP Nova Gradiška “kontra” donešenom Zaključku Upravnog vijeća JVP jer se, kako kaže gradonačelnik Željko Bigović moramo držati zakonskih regulativa i normi.

 

Ne bi ja bila JA kad ne bi istjerala istinu do kraja pa sam počela malo kopati pozadinu ove priče u kojoj se zaista ne radi o sposobnosti nego o podobnosti i uvređenim taštinama nekih bivših vatrogasaca koji su sami dali ostavku.

Zapravo radi se o jednom ili dva nezadovoljna vatrogasca.

 

Za sve ovo vrijeme o Zapovjedniku i njegovom zamjeniku nismo čuli niti jednu ružnu riječ, a zna se da radnici baš ne vole svoje pretpostavljene, kao što vjerojatno niti moji ne vole mene, no u ovom slučaju svog zapovjednika i zamjenika podržavaju svi zaposlenici JVP i DVD Nova Gradiška.

 

Dakako, ni tu priči nije kraj. Danas na tiskovnoj konferenciji HDSSB-a i Saveza za Hrvatsku tražili smo od Predsjednika GO HDSSB-a Dubravka Gubića i predsjednika Gradskog vijeća Josipa Mikšića, stav njihove stranke o ovom slučaju.

 

 

Obojica su pohvalili rad vatrogasaca, kao časno i pošteno zanimanje, istaknuli su njihovo napredovanje u radu i tehnici, zalaganje i spremnost u svim oblicima  pomoći stanovništvu šireg novogradiškog kraja bez obzira na radno vrijeme. Predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić posebno je pohvalio vatrogasce u vrijeme rata, ali i izričito podcrtao kako je prije svega potrebno zapovjedno iskustvo i odgovornost, što sadašnji zapovjednik i posjeduje, jer upravo u slučaju katastrofe na Kornatima nije bio dobro koordiniran zapovjedni lanac što je najbitnije u kriznim situacijama, a što je zapovjednik JVP Nova Gradiška Siniša Makovičić dosada nebrojeno puta i dokazao i baš zbog toga HDSSB ne želi ljude bez zapovjednog iskustva u kriznim situacijama.

Zbog financijske potpore u liječenju i pomoći  ovoj obitelji i nažalost sad preminulom vatrogascu proizivaju se ti dobri i časni ljudi?! Nemate pojma koliko košta spašavanje ljudskog života i hvala Bogu da nemate, zato se nemojte više usuditi prozivati ove ljude što su pomogli ovom jadnom čovjeku i njegovoj obitelji, ili Vam je možda zasmetala njegova nacionalna pripadnost, kad to spominjete?!

Kad je naš Rajko Aleksić bio bolestan od raka NITKO nam nije financijski pomagao, a kada je nažalost umro nismo imali ni za pošteni ukop. Kao član HDZ-a, član županijske skupštine, član GO HDZ-a N.Gradiška, očekivala sam da će bar netko nazvati i upitati da li nam je šta potrebno, ili izreći riječi sućuti.

Nazvao je samo jedan jedini čovjek. I to u svoje ime, ne u ime stranke. Iz svog vlastitog džepa pomogao nam je financijski, a ničim ga nismo zadužili, dapače čak niti nešto posebno kontaktirali.  To  je sadašnji dogradonačelnik, u to vrijeme to nije bio – Dario Ban i nikad dok živim mu se neću zato moći dovoljno zahvaliti ili odužiti. Kad gledam sliku ovog čovjeka pitam se od kuda hrabrost bilo kome da umirućem čovjeku i iznemogloj obitelji, a posebice onima koji su mu financijski pomogli to spočitava?

Predsjednik GO HDSSB Dubravko Gubić i Predsjednik Gradskog vijeća Nova Gradiška Josip Mikšić obojica su podcrtali da je to stav HDSSB-a i njihova dva predstavnika u Upravnom vijeću Javne vatrogasne postrojbe i da ne podržavaju ovakvo ponašanje prema ljudima kojima se treba odati priznanje za njihov nesebičan rad.

 

A s obzirom da je naš gradonačelnik pitao tko ga je postavio, mi smo mu dali argumentiran odgovor.

No ovom prilikom javno ga pitamo, kao čovjeka otvorenog za sva pitanja, neka nam odgovori kako to da su  neki pročelnici u Gradu Nova Gradiška još uvijek v.d. pročelnici i to neki čak 6 godina?

Koliko imamo v.d. direktora gradskih tvrtki ili v.d.pročelnika u gradu Nova Gradiška i da li će se i tu poštivati zakonska regulativa kao i u slučaju Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška?

Da li je Vama gradonačelniče poznato, a vjerujemo da jeste da je protiv jednog Vašeg službenika gradske uprave ( pravnika ) podignuta optužnica K-155 za pronevjeru, krivotvorenje potpisa i zlouporabu službene dužnosti kod Županijskog suda Slavonski Brod, i da se Temeljem Zakona o službenicima i namještenicima lokalne i regionalne samouprave nalaže postupati po sljedećim člancima Zakona:


V. ODGOVORNOST ZA POVREDE SLUŽBENE DUŽNOSTI

Članak 43.
Službenik odgovara za počinjenu povredu službene dužnosti.
Kaznena odgovornost ne isključuje odgovornost za povredu službene dužnosti ako kazneno
djelo koje je predmet kaznenoga postupka ujedno predstavlja i povredu službene dužnosti.
Oslobođenje od kaznene odgovornosti ne pretpostavlja oslobađanje od odgovornosti za
povredu službene dužnosti ako kazneno djelo ujedno predstavlja i povredu službene dužnosti.

 

Nadalje člankom 46. isti je teško povredio službene dužnosti, te  ga VI Gradonačelniče temeljem tog  i  članka 67. morate udaljiti iz službe ako je protiv njega pokrenut kazneni progon zbog teške povrede službene dužnosti, sve do okončanja postupka?!

Znam da u ovom slučaju niste primjenili Zakon i udaljili djelatnika gradske uprave, nego ga premjestili na drugo radno mjesto. Odgovorite mi zašto se ovdje niste držali Zakona?

Nadamo se da će Vas ove fotografije ponukati da razmislite o pozivu vatrogasaca i njihovim životima, jer kad god izlaze na intervenciju njihove glave su u torbi. Naš narod zna reći, u sve nam diraj, ali u vatrogasce ne diraj!

I naravno,  za kraj ovog teksta gradonačelniku Željku Bigoviću kao novinar i čovjek predlažem da sa Predsjednikom Gradskog vijeća i svojim zamjenicima napravi zajednički sastanak u prostorijama JVP i DVD Nova Gradiška sa svim djelatnicima i članovima i da na njega pozove gospodina koji je plasirao informacije o radu JVP i DVD Nova Gradiška njemu, pa nek se čuju obje strane medalje pred svim članovima JVP i DVD Nova Gradiška.

Mislim da bi tada gradonačelniku Željku Bigoviću situacija kod naših vatrogasaca bila puno jasnija, a i za Vas političare je bolje da na terenu vidite  stvarno stanje u neposrednom razgovoru s ljudima o čijim životnim sudbinama odlučujete. Nije dobro biti iznad ljudi i o njihovim sudbinama odlučivati iz zgrade Gradske uprave. Uvijek u pravilu narod to kazni.

I naravno ako sam kao urednik emisije Glasa naroda u nečemu pogriješila ili iznijela nešto što je netočno javno ću se za svoje pogreške i ispričati, jer je veličina čovjeka kada prizna svoje greške.

No, nepravdu, namještanje i laži ne volim, a pogotovo kada one izravno udaraju po narodu koji je već i ovako slomljen.

Radio Nova Gradiška zna obje strane medalje i svoju podršku daje vatrogascima DVD  i JVP Nova Gradiška i njihovom sadašnjem zapovjedniku i zamjeniku, samo tako nastavite za narod!

Autor: Đurđa Aleksić

Komentari
Prethodni članakBirači su prepoznali naše programe, nastavljamo dalje na dobrobit građana
Sljedeći članakNovogradiščani potpisivali peticiju za bolji Dinamo (photo)