Gdje god kreneš kopati, govorilo se nekada, u Slavoniji ćeš pronaći bogatstvo. I, iako stvari na površini zemlje, na žalost više nisu takve, komadići poznate i nepoznate povijesti krije zemlja ispod površine. Onaj najznačajniji dio uskoro bi mogao ugledati svjetlo dana.

Priča koja je do nedavno izgledalo utopijski,  zahvaljujući zagriženim zaljubljenicima u povijest, entuzijastima, ali i novcu iz Europskih fondova, uskoro bi mogla doživjeti oživotvorenje. Jer, vjerovali ili ne, u srcu županije brodsko posavske turistički je i povijesni biser, spomenik nulte kategorije, uskoro upisan u svjetsku baštinu UNESCOA, najveći fortifikacijski objekt takve vrste u Europi. Riječ je o baroknoj vojnoj građevini, brodskoj TVRĐAVI, koja je, kažu znalci, veličinom izraženom u brojkama veća od dubrovačkog Starog grada, ali i od zidina Dioklecijanove palače u Splitu.

Priča o revitalizaciji Tvrđave počela je 1994. kada je MORH Tvrđavu dodijelio u vlasništvo gradu, a znalci zaključili kako Jugoslavenska narodna armija na objektu nije napravila preveliku štetu. S pojavom Europskih fondova koji se zalažu za čuvanje kulturno-povijesne nacionalne baštine, pod vodstvom koordinatora projekta Petra Bašića, priča o brodskoj TVRĐAVI s vremenom se pretvorila u prvorazrednu senzaciju i postala obimom, najveći i najznačajniji takav projekt u Hrvatskoj. Znamo li kako će od idućeg srpnja Slavonski Brod postati i najveći grad na granici unutar Europske unije, imamo još jedna adut u rukavu.

Do sada je u obnovu utrošeno 30-ak milijuna kuna i uređeno sedam objekata, a kada priča bude završena, što je, planiraju mjerodavni, kroz maksimalno, pet godina, Tvrđava će imati 99 objekata, vrijednih preko tri četvrt milijarde kuna. Zbog značaja projekta zeleno svjetlo dali su Ministarstvo kulture i turizma, a obnova će gradu i županiji uskoro donijeti više od 200 novih radnih mjesta, zamah gospodarstvu, zbog angažmana brojnih lokalnih tvrtki, te, dugoročno, županiju i ovaj dio kontinenta, pretvoriti u turistički biser. Obzirom na značajan broj putnika u tranzitnom prometu, znalci tvrde da bi uspjeh bio kada bi samo jedan posto onih u prolazu zastao u brodskoj Tvrđavi.

Kako bi turističko-edukativna priča bila zaokružena plan je uskoro prema Europskim fonodvima kandidirati projekt obnove još jednog bisera, tvrđave i kule u Staroj Gradiški, čime bi turistička priča dobila i onaj memorijalni dio, a još jedna značajan objekt, sačuvan od zaborava. Plan je starogradišku tvrđavu kandidirati za sredstva koja nas čekaju u proračunskom razdoblju do 2014-2020.godine.

Prva faza obnove koja bi Europu koštala oko 40-ak milijuna eura obuhvatila bi uređenje oružnog trga,  jedinstvenih muzeja granice i muzeja tambure, kavalira i okolnih kurtina.Trenutno se rade zemljani radovi na iskapanju starog vojnog mosta, ispod kojega se, iznenađeni su i stručnjaci, izgleda nazire i sačuvana šetnica.

Obzirom kako je nedavno, po ocijeni europskih turističkih novinara program ŽIVUĆE POVIJESTI-LIVING HISTORY brodske Tvrđave proglašen najboljim itinererom Hrvatske, Slavonski Brod i turizma županije na najboljem su putu da postanu istinski značajna i prepoznata destinacija u europskim, a ne samo nacionalnim okvirima.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPrijedlozi za kvalitetan provod uz dobru knjigu
Sljedeći članakDvije bronce Karate kluba Nova Gradiška