U nastavno-športskoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole danas se održava jubilarni 20. Memorijal Cvitković-Vukšić, odnosno turnir u malom nogometu u spomen na Davorina Cvitkovića i Domagoja Vukšića i sve ostale poginule hrvatske branitelje na novogradiškom ratištu.

Riječ je o najstarijem turniru s kontinuiranim održavanjem u Republici Hrvatskoj čiji su utemeljitelji članovi Malonogometnog kluba “NG-Unitas” iz Nove Gradiške. Utakmice u kategorijama pionira i juniora počele su u 13,30 sati, a natjecale su se juniorske ekipe “Elektrotehnička i ekonomska škola” (NG) i “Mladost” (Cernik), “Sloga” (NG) i “Gimnazija” (NG), te pioniri (mlađi) “Sloga” (NG) i “Mladost” (Cernik).

 

Nakon utakmice juniora za 1. mjesto, oko 16 sati je uslijedilo otvaranje turnira 20. Memorijal “Cvitković-Vukšić” uz spomen na poginule branitelje. Prije nastavka nogometnih ogleda uručena su odličja najboljim mladim ekipama. U prvom susretu veterana, i to onih starijih, u 16,20 sati snage su odmjerili “Bocca Juniors” i “Nedjeljom u 10”. Oni koji su se zasitili nogometa, nakon susreta “Zbrojovka” – “Toro Contra” i “70-te” – “Zbrojovka”, mogli su uživati u rukometnom ogledu između dvije škole “1. osmogodišnja škola” – “2. osmogodišnja škola”. U 18,50 na rasporedu je i posljednja nogometna utakmica veterana između ekipe “70-e” i “Toro Contra”.

 

Okupljanje uzvanika, dobrim dijelom suboraca poginulih heroja s novogradiškog kraja, započelo je već u 12 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vječnim počivalištima spomenute dvojice i još jednog poginulog sportaša Predraga Štrbca. Nakon toga su položeni vijenci te zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana. Među uzvanicima, koji su zamišljene poglede i uplakane oči skrivali ispod sunčanih naočala, pun sjete bio je i Đuro Šagovac, kapetan veteranske ekipe “70-e”: “Unatrag ovih 20 godina nastojimo okupiti sve naše prijatelje koji su bili u oslobodilačkom ratu te odati počast tim ljudima koji su stradali u obrani svoje domovine. Što se tiče turnira, to je jedno iskreno druženje i prelijepo je vidjeti sve te ljude na okupu. To znači samo jedno – koliko smo se držali zajedno u ratu, tako smo zajedno nastavili okupljati se i u miru. Ponos koji nas veže jednostavno je neizbrisiv”.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakZavršeno finale kadetskih liga u šahu u muškoj konkurenciji
Sljedeći članakDrugi dan Finala kadetskih liga- Konaki i Riječina najuspješniji