Svečanim zatvaranjem u 15 sati, danas, 26. siječnja, završile su petnaeste Poljoprivredno poduzetničke ideje “Nova Gradiška 2013”. Na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije okupilo se u ova dva dana oko stotinu izlagača iz naše i susjedne županije, ali i cijele Hrvatske.

Organizatori su pri izboru tema u plenarnom dijelu manifestacije išli za tim da se predstavi ono što je hrvatskoj poljoprivredi jako važno, stoga je jučer u Domu kulture predstavljen novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ponovljeno je gradivo iz legalizacije gospodarskih objekata, a objašnjen je i način povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije, s naglaskom na IPARD program.

Subota, 26. siječnja, po ustaljenoj je praksi i iskustvu iz prijašnjih godina bila tematski dan rezerviran za ljude koji svoju egzistenciju ostvaruju baveći se proizvodnjom meda. Uvod u tu tematsku raspravu u dvorani Doma kulture bilo je promoviranje rezultata analize pčelarskih proizvoda koje je prošle godine financirala Brodsko-posavska županija putem projekta izvršenog uz pomoć Hrvatske poljoprivredne agencije, odnosno Nezavisnog laboratorija u Križevcima. S područja županije kroz taj sustav je analizirano 26 primjeraka meda. Rezultati su jako dobri, rekla je na današnjem predavanju Maja Dražić iz agencije. Izvješće je izvjesna potvrda o visokoj vrijednosti tih proizvoda, a također će pomoći pri plasmanu na sve konkurentnije tržište.

Dražić je istaknula i želju Hrvatske poljoprivredne agencije za novim sustavom kontrole kvalitete meda. Svaki proizvođač može dobrovoljno sudjelovati, a proizvod bi nosio prepoznatljivu markicu hrvatske kvalitete. U drugom dijelu edukacije, novu opremu i novu tehnologiju koju bi trebalo uvesti općenito u pčelarstvu, prisutnima je približio izvrstan gost-predavač, sveučilišni profesor Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Iako je po tvrdnji organizatora izlagao rekordan broj izlagača, recesija, a posebice termin u kriznom mjesecu u godini, učinili su svoje, te je posjetitelja bilo u dosad najmanjem broju. Bez obzira na krizu, očito je kako su na manifestaciji najveći interes pronašli izlagači koji se stalno vraćaju, ali redovito dolaze i novi izlagači. Moramo istaknuti i vrijedne organizatore, bez kojih, naravno, manifestacija ne bi bila moguća. To su, kao i svih dosadašnjih godina, Brodsko-posavska županija, u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom, Županijskom gospodarskom i obrtničkom komorom, razvojnom agencijom CTR, srednjim školama, te Turističkom zajednicom i Gradom Nova Gradiška. Putem izravnih prijenosa u oba dana, manifestaciju je medijski pokrivao Radio Nova Gradiška.

Autro: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakOvisnost o virtualnom svijetu
Sljedeći članakOkučanski nanbudaši “pokupili” 7 medalja u katama