IVO JOSIPOVIĆ, uz mnogobrojna putovanja po Hrvatskoj posljednjih mjeseci, našao je vremena i za gostovanje na HTV-u. U emisiji Javna stvar 20-ak minuta komentirao je aktualne teme. Dotakao se svađe s Milanovićem, HDZ-ovih ideja za “bolju” Hrvatsku, novih poreza…
Komentirajući HDZ kaže kako mu je drago da je HDZ prešao u pozitivnu fazu i predstavlja projekte. Smatra kako su njihovi projekti zanimljivi: “Te zanimljivije ideje mogu podužiti i Vladi i nevladinom sektoru”.

Rejting HDZ-ove koalicije koja je prema najnovijem istraživanju Crobarometra Nove TV, s 25,1 posto potpore birača, pretekla SDP-ovu koaliciju, koja ima 23,7 posto potpore – Josipović je komentirao riječima da se omjeri mijenjaju i da je to stranačka politika gdje predsjedniku nije mjesto.

Predsjednički izbori su iduće godine. Josipović je očito svjestan da mora pridobiti obje strane.

O neistini i istini
“Nema nesporazuma između mene i premijera Milanovića”, tvrdi predsjednik i kaže kako nije bitno tko laže, a tko govori istinu već bitnim smatra oporavak Hrvatske.

Josipović je kazao kako je predložio neke mjere koje bi mogle pomoći u rješavanju gospodarskih problema. “Volio bih pomoći”, dodaje.

Potvrdio je i da je s Milanovićem dogovorio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali ne i datum jer se čeka završetak postupka u Hrvatskom saboru. Cilj sastanka je, dodao je, unapređenje sustava.

O porezima i investicijama

Komentirajući najave Vlade oko uvođenja novih poreza, predsjednik Josipović je kazao kako je dobro kada se jasno izađe s mjerama koje se planiraju. Dodao je kako je siguran da će cijeli postupak eventualnog uvođenja novih poreza biti u duhu europskih propisa, jer je u ova teška vremena – socijalna osjetljivost vrlo bitna. Također je naglasio da se na političkoj sceni mora kreirati program koji nudi više posla i rada te da je to u prvom redu zadaća Vlade.

Upitan nudi li ova Vlada izlaz iz krizne situacije, Josipović je kazao da su propisi i zakoni o poticanju investiranja načelno dobri zakoni, ali da Vlada “mora slomiti unutarnji otpor, u glavama, procedurama i praksi”. “Moramo pokušati razmišljati na način koji pojednostavljuje priču”, dodao je. Naglasio je važnost gospodarske diplomacije.

O ustavnim promjenama

Vezano uz ustavne promjene koje inicira, smatra da je regionalni preustroj vrlo važan faktor da se krene naprijed. Smatra kako je problem što neke regije ne mogu povući novac iz EU fondova i u činjenici da nisu administrativno sposobne i nemaju administrativne kapacitete za izradu adekvatnih projekata, ali da je problem i pitanje participacije. Od najavljenih mjera najvažnijima smatra one koje su najjednostavnije – počistit postupke od nepotrebnih formi, učiniti pravosuđe efikasnim i pružiti sigurnost.

Josipović je kazao i da ustavnim promjenama ne traži veće predsjedničke ovlasti. “Usvojili smo parlamentarni sustav i on je dio naše tradicije i većinske volje, ali tražim pojašnjenje, razjašnjenje i preciznije odgovore”, dodao je. Predsjednikov veto, kaže, nije pravi veto već jedna od ideja, pogotovo kada je riječ o neustavnom zakon. “Uvijek je zadnja – od parlamenta, u svim zemljama koje imaju takav sustav”, naglasio je.

O ćirilici
Vezano uz referendum o ćirilici, Josipović smatra da je postupak koji je krenuo, propisan Ustavom i zakonima te ga treba provesti do kraja. Po njegovom sudu, referendumsko pitanje o ćirilici treba biti poslano na provjeru ustavnosti Ustavnom sudu. Smatra i da bi, vezano uz ustavne promjene, trebala biti i odredba o prethodnoj provjeri Ustavnog suda predloženog referendumskog pitanja.

“O važnim pitanjima mora postojati konsenzus”
Na pitanje o mogućnosti “velike koalicije”, u kontekstu teške gospodarske krize, Josipović je kazao kako neovisno o tome ima li koalicije ili nema i tko sve sudjeluje, smatra da je ovo ozbiljan trenutak, i o važnim pitanjima mora postojati konsenzus.

“Danas ima nekih pitanja oko kojih bi trebao postojati konsenzus, ona su složena političko osjetljiva i traže angažman dviju ili više vlada, a to su – teritorijalni ustroj, mirovinski i zdravstveni sustav i određene temelje investicijske politike”, kazao je.

Autor: R.I.Hina/Index

Komentari
Prethodni članakKomemoracija na Vrebinom brdu
Sljedeći članakOsnovan Kuglački klub “Obrtnik-Bam”