Jose Mujica bio je najsiromašniji predsjednik na svijetu. Ovaj skromni 80-godišnjak  nalazio se na čelu Urugvaja, ali bio je poznat i po tome da je veliki postotak svoje predsjedničke plaće dao u humanitarne svrhe.

Mujica, kojeg od milja zovu i Pepe, bio je predsjednik Urugvaja od 2010. do 2015., a građani diljem svijeta bivšeg predsjednika zavoljeli su nakon što su se mediji raspisali o njegovim nebrojenim nesebičnim djelima.

Primjerice, Mujica je još prošle godine izjavio da će primiti stotinu djece koja su ostala bez domova u Siriji, rekavši kako je to samo “kap u oceanu, no da je svaki trud svake države jako važan”. Predložio je da se izbjeglice smjeste u predsjedničko ljetovalište, vilu kraj rijeke okruženoj pašnjacima, objavio je tada AP.

Nakon stupanja na vlast Mujica je odbio živjeti u predsjedničkoj rezidenciji te, iako je postao najmoćnijim čovjekom zemlje, nastavio je živjeti u jednosobnoj kućici na obiteljskoj farmi.

U trenutku kada je zasjeo na vlast, Volkswagen ‘buba’ proizveden 1987. godine, bila je jedina imovina u vlasništvu ovog skromnog predsjednika, a vrijednost mu se procjenjuje na 1.900 dolara. Budući da bivši vođa gerile nema bankovni račun, a malu farmu cvijeća prepisao je na suprugu, automobil je u tom trenutku bio sve što je imao.

Mujica u kratkom videu govori o novcu, a mnoge je njegova izjava natjerala da se zamisle: “Sami smo stvorili planinu suvišnih potreba. Kupujemo novo, odbacujemo staro. To je traćenje naših života. Kad nešto kupimo, mi to ne plaćamo novcem. Plaćate to satima vašeg života koje ste potratili zarađujući taj novac. Razlika je to da je život jedina stvar koju novac ne može kupiti. Život samo postaje kraći. I žalosno je kad čovjek tako trati život i slobodu”.

Tek kad posiječete posljednje drvo,
tek kad zatrujete posljednju rijeku,
tek kad upecate posljednju ribu,
tek tada ćete saznati da se
novac ne može jesti.

(Proročanstvo Cree Indijanaca)

Komentari
Prethodni članakBajkeri odlaze u Vukovar / Foto
Sljedeći članakVisoka škola Primus, ispratila sedmu generaciju studenata