Obilježavanje Svjetskoj dana nepušenja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 45 programskih aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, školski preventivni programi, zaštitne aktivnosti za djecu – predavanja o prevenciji ovisnosti o drogama, alkoholu, igrama na sreću i štetne posljedice uzimanja sredstava ovisnosti, senzibilizacija javnosti za probleme ovisnosti te suradnja s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška, dio je provedenih aktivnosti Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška u protekloj, 2022. godini:

– Aktivnosti su to koje su provedene tijekom protekle, 2022. godine – istaknula je na sjednici ovoga tijela predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška mr. spec. kliničke psihologije Ljiljana Lukačević.

– Svi su programi provedeni u suradnji sa zdravstvenim i odgojno obrazovnim ustanovama, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška, Gradskim društvom Crvenog križa Nova Gradiška, Policijskom postajom Nova Gradiška, gradskim osnovnim i srednjim školama, Odjelom za psihijatriju Opće bolnice Nova Gradiška, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Brodsko posavske županije, Ispostavom Nova Gradiška te udrugama. Samo u „Mjesecu borbe protiv ovisnosti” realizirali smo 45 programskih aktivnosti. Bilo je tu brojnih edukacija namijenjene kako stručnjacima koji se bave prevencijom, liječenjem i rehabilitacijom ovisnosti; tako i edukacije za roditelje, djecu i mlade. Održan je veliki broj edukativnih i kreativnih radionica, kvizova i izložbi, sportskih i glazbenih aktivnosti. Radionice su bile usmjerene na gotovo sve vrste ovisnosti i zaista je pokriven širok spektar pojavnosti ovisnosti. Realizirana je i suradnja s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška. Sve su to stvari koje vesele i koje nam daju snagu da nastavimo tako i dalje. Zahvaljujem svima koji su pomogli u realizaciji svih ovih programa i mogu reći da je prošla godina, što se tiče rada Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška bila ispunjena – zaključila je Ljiljana Lukačević.

– Tijekom 2022. godine održali smo jednu radnu sjednicu Vijeća za prevenciju kriminaliteta. Postavljene su dvije nadzorne kamere na dječji vrtić “Maslačak” i “Radost”. Također kupili smo još dvije kamere koje bi uskoro trebale biti postavljene s druge strane vrtića. U suradnji s Policijskom postajom Nova Gradiška nastavljen je preventivni program krađe bicikala. S aktivnostima nastavljamo i u ovoj godini, a novost je da ćemo održati tribine na temu prevencije nasilja i to svakog nasilja, počevši od vršnjačkog. – dodao je predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška Marko Ćosić.

Na održanom sastanku ova dva tijela dogovoreno je da će s ovakvim aktivnostima nastaviti i u godini koja je u tijeku, sve s ciljem senzibiliziranja javnosti na sve ovakve pojave.

Komentari
Prethodni članakOproštajna turneja „Večernje škole“ počinje 17. veljače u Slavonskom Brodu
Sljedeći članakPučko otvoreno učilište Auto moto centar Nova Gradiška: Obrazujte se putem vaučera za obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba