U organizaciji Rotary kluba Nova Gradiška sinoć su u novogradiškom Domu kulture održane dvije predstave na kojima je nastupio poznati hrvatski komičar, scenarist i glumac Željko Pervan.

Kako ističe predsjednica novogradiškog Rotarija Dubravka Klobučar, riječ je o još jednoj humanitarnoj akciji:

– Jedan od fokusa djelovanja rotarijanstva u svijetu je poticanje obrazovanja i edukacija mladih, stoga mnogi Rotary klubovi u našoj zemlji nagrađuju izvrsne učenike bilo novčanom nagradom, kupnjom laptopa, računala ili slično.

Mi smo to učinili ove godine, odlučili smo se u klubu da ćemo, u svrhu promicanja znanja i izvrsnosti, nagraditi novčanom nagradom neke od učenika srednjih škola koje su predložila Nastavnička vijeća, a koji su se istaknuli u svojim školskim aktivnostima, postigli zapažena priznanja na natjecanjima i na taj način predstavili svoju školu i naš grad.

U fokusu našeg djelovanja je, prije svega, rad s mladima, zdravlje majke i djece, poticanje edukacije i mladih i svi građani našeg grada koji su kupili ulaznicu za predstavu Željka Pervana, donirali su novčana sredstva u humanitarnoj akciji u kojoj ćemo sredstva usmjeriti za nagrađivanje naših učenika. Ako nam nešto ostane, ostatak sredstava preraspodijelit ćemo u druge namjene. Drago nam je da smo uspjeli „napuniti” dvoranu „Relković” u dva termina.

Rotary klub Nova Gradiška osnovan je prije dvije i pol godine, dobili smo povelju od Rotary Internationala i zapravo smo cijelo ovo vrijeme pristupili i sudjelovali u svim aktivnostima Društva Naša djeca Nova Gradiška, sudjelovali u kupnji udžbenika za osnovnu školu, aktivno djelovali i u Građanskoj inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj”, uključili se, u suradnji s drugim Rotary klubovima u Hrvatskoj, u projekt nabavke endoskopskog uređaja za KBC „Rebro”.

Dosta toga još planiramo, imamo puno ideja koje želimo realizirati i ostvariti, ako ne tijekom ove rotarijanske godine, onda svakako u sljedećim.

Moram priznati da, s obzirom da smo mi jedan od mlađih Rotary klubova u Hrvatskoj, nismo bili svjesni s čime smo se, zapravo, uhvatili u koštac.

Ovo se ne bazira samo na našem humanitarnom djelovanju već traži naš trud što se tiče financijskog udjela u organizaciji bilo kakvih proslava ili aktivnosti. Također tu je i suradnja s drugim Rotary klubovima gdje ćemo, u budućnosti, staviti naglasak da ćemo sudjelovati u akcijama više Rotary klubova u Hrvatskoj. Na taj način mislim da bi mogli osigurati novčana sredstva iz Rotary Districta i na taj način zaokružiti naše djelovanje.

Nas u klubu ima 20, neki od nas se znamo gotovo cijeli život, neke sam upoznala tek na našim druženjima. Zapravo, sa strane kada se gleda, svi smo različiti i po struci, dobi i načinu razmišljanja, ali ono što nam je zajedničko i ideja djelovanja je humanitarno djelovanje – kaže predsjednica Rotary kluba Nova Gradiška Dubravka Klobučar.

Privilegij je biti rotarijanac

Podršku novogradiškim rotarijancima dali su i kolege iz susjednih Rotary klubova Slavonskog Broda i Osijeka, među njima i Goran Matoš iz Rotary kluba Osijek, asistent guvernera:

– Došao sam podržati jednu sjajnu akciju našeg Rotary kluba Nova Gradiška koji je peti klub u Slavoniji. Veseli, u svakom slučaju činjenica da i u ovakvim manjim sredinama imamo događanja koja će promijeniti zajednicu. Rotary klub Nova Gradiška je jedan sjajan klub, najmlađi klub u Slavoniji koji ima izvrsne akcije, jako se dobro slažu unutar kluba. Primjećujemo da imaju jako dobre akcije prema zajednici i prepoznati su kao značajna humanitarna organizacija što mi zapravo i jesmo.

Priliku dati podršku novogradiškim rotarijancima i podržati njihov rad i ovoga je puta iskoristio njihov kum, Ivan Miškulin, asistent guvernera:

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti ponovno među našim i vašim novogradiškim rotarijancima. Dolazim iz Rotary kluba Osijek i s ponosom mogu reći da sam skoro desetak godina rotarijanac, trenutno na funkciji asistenta guvernera za područje Slavonije i pokušavam i motiviram sve klubove na ovom području na humanitarno djelovanje.

Ja sam u prvom trenutku kada sam upoznao članove novogradiškog Rotary kluba imao toliku vjeru i bio sam siguran da će oni uspjeti. Danas tek znam i vjerujem da će to biti veliki uspjeh ne samo na novogradiškom, slavonskom već i cijelom hrvatskom području. Oni su već u prvih godinu i pol dana djelovanja dobili rotarijanske nagrade za aktivnosti i zalaganje koje neki klubovi u deset ili pedeset godina aktivnosti i rada nisu skupili. To sve govori o njima kao klubu i pojedincima koji su sve to „iznjedrili i gurali”.

Rotarijanac znači davati, prije svega biti osoba koja će pronaći sve one koji su u potrebi. To ne mora biti financijska pomoć, to može biti pomoć kroz savjet, informaciju, to je jedan poseban osjećaj – s osmijehom kaže Miškulin.

 

Komentari
Prethodni članakI u Novoj Gradiški se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?
Sljedeći članakNačelnik Denis poručuje: Uspješni ljudi više rade, manje pričaju!