U Starcima je održana završna konferencija projekta “Pružanje socijalnih usluga za najranjivije skupine u zajednici”. O provedenom projektu kao i ostvarenim rezultatima govorio je voditelj projekta, Valentino Petrović.

Projekt je odobren u sklopu poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Nositelj projekta je Općina Staro Petrovo Selo, a partneri u projektu: Opća bolnica Nova Gradiška, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Udruga Matice hrvatskih umirovljenika Općine Staro Petrovo Selo, Udruga Gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.767,78 kn, intenzitet potpore Europske unije je 100%.

Svrha projekta bila je ublažavanje socijalne isključenosti starijih osoba koje žive u samostalnom kućanstvu u prometno izoliranim naseljima, širenjem i unapređenjem kvalitete socijalnih usluga, te uspostavljenje bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji skrbe o njima, dok je ostvarenih ciljeva nekoliko:

1. Osigurane aktivnosti i prostor za osobni razvoj 100 starih i nemoćnih osoba s područja općine Staro Petrovo Selo koje su u riziku od siromaštva.
2. Ojačati članove obitelji ovisnih starijih osoba za skrb o starim i nemoćnima, te za usklađivanje poslovnog i privatnog život.
3. Osnažiti kapacitete 8 stručnjaka za pružanje socijalnih usluga za starije osobe

Ciljane skupine su sve osobe starije životne dobi (65+), članovi njihovih obitelji, stručnjaci koji skrbe o starijim osobama.

U sklopu projekta provedene su brojne aktivnosti koje su bile podijeljene u nekoliko elemenata:

-“Prva dva elementa su se ticala aktivnosti socijalnog uključivanja za starije i nemoćne osobe. Tu smo imali pružanje usluga prijevoza i pratnje, te organiziranje različitih aktivnosti kojima bi se trebala spriječiti socijalna isključenost. Treći set aktivnosti bio ej usmjeren prema članovima njihovih obitelji gdje smo provodili različite edukacije za njih, dok ej četvrta aktivnost bila usmjerena na osnaživanje kapaciteta stručnjaka.” – rekao je voditelj projekta, Valentino Petrović.

O provedenom projektu i iskustvima govorila je voditeljica kluba starih i nemoćnih u sklopu projekta, Helena Šimunović:

-“Ovaj projekt predstavlja primjer socijalne inovacije na našem području, jer iako su predložene aktivnosti dostupne u nekim drugim krajevima Hrvatske, na području općine SPS one se pojavljuju po prvi put i značajno pridonose kvaliteti života starih i nemoćnih.”

Zadovoljan polučenim uspjehom projekta je i načelnik općine Staro Petrovo Selo, Nikola Denis:

-“Ovo je zanimljiv i odličan projekt i jedan od najzahtjevnijih zbog velike količine aktivnosti i papirologije. Projekt je uistinu dotakao cijeli niz ljudi s područja naše općine, a posebno onih najpotrebnijih, a svrha je i bila da se na sve moguće načine njima pomogne da sudjeluju aktivno u zajednici i d se spriječi socijalna isključenost.

Komentari
Prethodni članakSastanak predstavnika Vatrogasne zajednice općine Rešetari sa načelnikom Općine DVD Rešetari operativno pokriva autocestu od Rešatara do Lužana
Sljedeći članakPretvoriti zlato u novac jednostavno je i lako