Novogradiška podružnica Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka „Dr. Zorislav Slović” već tradicionalno, u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv malignih bolesti organizirala je još jedno stručno predavanje. Ovoga su puta ugostili doc. dr. sc. Josipu Flam, dr. med iz Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Dr. Flam je onkologinja u ovoj bolnici, a novogradiškim je liječnicima održala predavanje na temu „Sustavno liječenje u onkologiji”.

– Večeras ću govoriti o sustavnom onkološkom liječenju, mogućnostima, nuspojavama i kako odabrati najbolje liječenje za svakog bolesnika. Nažalost, Hrvatska zauzima prvo ili drugo mjesto po smrtnosti, prvenstveno od karcinoma debelog crijeva koji je jedan od najčešćih karcinoma u Hrvatskoj. Što se tiče smrtnosti od ostalih karcinoma, lošiji smo od ostalih europskih zemalja, ali ponosni smo na činjenicu da se smrtnost, ipak, smanjuje. Još uvijek je najčešći karcinom dojke kod žena, kod muškaraca karcinom prostate, iako karcinom pluća izbija na prvo mjesto kod jednih i drugih. Tu su i tumori debelog crijeva, želuca, spolnog sustava kod žena.

Što se tiče rizičnih faktora, genetski faktor kod nekih karcinoma ima utjecaja, tu su i okolišni faktori, tipa života, sveprisutnog stresa – kaže dr. Flam.

Onkologija područje koje je najviše napredovalo u posljednjih 20 godina

– Onkologija je područje koje je najviše napredovalo u posljednjih dvadeset godina. Kada sam počinjala prije 20 godina imali smo samo 10 kemoterapeutika, sada imamo ogromnu količinu lijekova. Ide se prema tome da se terapija individualizira za svakog bolesnika i da dobije terapiju adekvatnu za njegov tumor i opće stanje. Kolika ta znanost napreduje govori činjenica da se količina znanja o tumorima i njihovu liječenju dupla svakih šest mjeseci. Svako liječenje donosi i nuspojave, bitno je sve iskomunicirati s bolesnikom, naravno, i tu je veliki napredak kako u lijekovima protiv mučnine, tako i bolova. Sadašnje su mogućnosti, zaista, velike.

Kod onkoloških bolesti bitan je multidisciplinarni pristup, stoga je u liječenje uključeno više stručnjaka iz raznih područja. Radi se o posebno osjetljivim pacijentima i tu je, prije svega, bitna komunikacija. Vrlo je bitan razgovor s pacijentom, podrška obitelji, a dobro je ostvariti i psihološku potporu. Izlaza uvijek ima, potrebna je volja, puno hrabrosti i suradnje – kaže dr. Flam.

– Nastavljamo suradnju s liječnicima iz drugih bolnica i novogradiškom Ligom protiv raka „Dr. Zorislav Slović”. Drago nam je kada imamo prigodu ugostiti stručnjake, liječnike iz drugih, većih bolničkih centara i podijeliti nova iskustva i saznanja. Idemo dalje, jer činjenica je da je edukacija kod nas liječnika iznimno bitna – dodaje dr. Slavica Konjević Pernar, predsjednica novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

Za suradnju Lige s Hrvatskim liječničkim zborom više nego zaslužna je i njena predsjednica Terezija Grgić:

– Godina je za novogradišku Ligu bila više nego aktivna, ovo je samo još jedna aktivnost, slijedi nam tradicionalno darivanje uz blagdan svetog Nikole, a onda nastavljamo dalje – dodaje Grgić.

 

 

Komentari
Prethodni članakU Tajvanu održano Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata: Hrvatsku predstavljao i Novogradiščanin Luka Kumić
Sljedeći članakGradski muzej Nova Gradiška poziva na otvorenje dviju gostujućih izložbi o povijesti sporta