Nagrada se sastoji od skulpture akademskog kipara Petra Barišića, priznanja te novčanog iznosa kojeg je autor u cijelosti odlučio pokloniti knjižnici u Novoj Gradiški.

ZAGREB / NOVA GRADIŠKA – U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 28. studenog 2017. svečano je dodijeljena godišnja Nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2016.godinu. Žiri za dodjelu Nagrade, Slobodan Kaštela, Damir Matković, Želimir Mesarić, Ivan Đerek i Mijo Ivurek, jednoglasnom je odlukom odlučio da se Nagrada dodijeli hrvatskom književniku Miri Gavranu, piše Novagra.

Nagrada se sastoji od skulpture akademskog kipara Petra Barišića, priznanja te novčanog iznosa.

Iz Nove Gradiške, odakle potječe Miro Gavran, došli su ga podržati gradonačelnik Vinko Grgić, umirovljeni  dugogodišnji ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Novoj Gradiški i Gavranov srednjoškolski profesor Mišo Drlić,  sadašnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Juranović, ravnateljica Gradske knjižnice u Novoj Gradiški Biljana Dakić te direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević.

U Zagrebu, gdje Miro Gavran danas živi, prije mjesec je dana Teatar Gavran proslavio petnaestu obljetnicu svoga postojanja. Gavran je ujedno i jedini živući dramatičar u Europi koji izvan zemlje rođenja ima kazališni festival na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačkoj pod nazivom „Gavranfest”.

Miro Gavran u govoru zahvale na dodjeli nagrade nije zaboravio spomenuti pedesetak književnih urednika u Hrvatskoj i svijetu s kojima je surađivao, stotinjak prevoditelja koji su prevodili njegove tekstove, stotinu i pedeset kazališnih redatelja koji su režirali njegove drame i komedije, više od tisuću glumaca koji su glumili u predstavama po njegovim tekstovima, a bez kojih njegova djela sigurno ne bi zasjala u pravoj mjeri.

– Prva knjižnica u kojoj sam posuđivao knjige je ona iz Nove Gradiške, a prve profesionalne kazališne predstave sam gledao na sceni Pučkog otvorenog učilišta u Novoj Gradiški, stoga sam odučio cjelokupni novčani iznos ove nagrade podariti upravo Gradskoj knjižnici Nova Gradiška i Pučkom otvorenom učilištu “Matija Antun Relković” iz Nove Gradiške. – izjavio je poznati autor.

Gavranove kazališne predstave kao što su „Noć bogova”, „Muž moje žene”, „Sve o ženama”, „Traži se novi suprug, „Zaboravi Hollywood”, „Pacijent doktora Freuda” kao i knjige za djecu „Oproštajno pismo”, „Zaljubljen do ušiju”, „Svašta u mojoj glavi”, „Sretni dani”, „Kako je tata osvojio mamu” i „Pokušaj zaboraviti” svakako su neka od mnogobrojnih djela po kojima će ga svjetska i hrvatska scena pamtiti. Nadamo se da će tragom navedenog bogatog stvaralaštva nastati barem još toliko proizvoda iz njegovog nadarenog pera.

Komentari