Novogradiški ogranak Matice Hrvatske organizirao je danas u vjeronaučnoj dvorani Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije predstavljanje romana “Jean ili miris smrti”, autorice Nevenke Nekić. Roman govori o životu i tragičnoj smrti mladoga francuskog dragovoljca, hrvatskog branitelja Jean-Michel Nicoliera koji je u jesen 1991. godine bio u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište a zatim ubijen na Ovčari.

Zbog zasluga u obrani Hrvatske Jeana-Michela Nicoliera posmrtno je prošle godine Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao predsjednik Republike Ivo Josipović, a odlikovanje je primila njegova majka Lyliane Fournier.
Knjigu je – uz autoricu –  prestavila dr. Hrvojka Mihanović-Salopek i Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.
– Jean je bio mladić od 25 godina koji nije mogao ni zamisliti s kakvim će se zlom susresti. Ono što je mogao vidjeti i čuti na francuskoj televiziji, a ona je vijesti prenosila s Yutela – bila je laž. Do samoga kraja vjerovao je u ženevsku konvenciju, da će ranjenici i zarobljenici biti smješteni u kamp i bolnicu, da će ih liječiti oni koji su mjesecima ranije već imali plan kako ih sve likvidirati. Za 200 pronađenih ostataka na Ovčari znamo, za 56 se još utvrđuje indentitet. Jean  Michel Nicolier još nije pronađen. O njemu je ova knjiga, kaže autorica Nevenka Nekić.

 

Knjiga nije lako pronašla put do javnosti. Roman koji je  nakon mukotrpnog istraživanja stekao više neprijatelja nego prijatelja u konačnici je objavila Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika.
–  Roman “Jean ili miris smrti” je peta knjiga u našoj nakladi, snimili smo i dva dokumentarna filma o ovom projektu, u pripremi su još dva… Da nema naše udruge ne bi bilo ni ove istine o francuskom dragovoljcu. Zajedno s autoricom knjige krenuo sam u potragu  nakon što smo Jeana vidjeli u filmu “Zaustavljeni glas” koji je obišao Hrvatsku. Nakon tog filma nitko nije reagiaro u Hrvatskoj kao što to nije učinila ni  francuska televizija koja  je Jeana snimila još  u vukovarskoj bolnici, nakon pada grada. Pisali smo predsjedniku Josipoviću, Vukovarskom županu… Jean je odlikovan posthumno, kaže Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Vjeronaučna dvorana bila je večeras puna.
Opširnije u emisiji Braniteljski pleter Radio Nove Gradiške.

Autor: Saša Radivojević

Komentari