Četvrtog srpnja krenuli su radovi na izgradnji kružnog toka u središtu Nove Gradiške. Ukupna je vrijednost radova 1.799.376,83 kn s PDV-om, a sredstva za izgradnju osigurale su „Hrvatske ceste” koje su sredstva preusmjerila na Županijsku uprave za ceste, a oni ih Sporazumom preusmjerili u gradnju kružnog toka.

– Rezultat je to kontinuiranih pregovora s Upravom „Hrvatskih cesta” koji su nam, zaista, izašli u susret i hvala im na tome. Grad će u ovoj „priči” sudjelovati s minimalnim sredstvima i to je ono što veseli – izjavio je tada gradonačelnik Vinko Grgić.

Radove izvodi tvrtka PZC iz Slavonskog Broda, a planirani rok za završetak radova je 105 dana.

Kako je vidljivo, Rradovi na izgradnji kružnog toka napreduju „punom parom”.

– Postavlja se asfalt, nakon toga slijedi uređenje pješačkih staza i rasvjete. Vjerujem da će radovi biti gotovi i prije zadanog roka. Zašto smo išli s kružnim tokom u središtu grada, a ne semaforima?  Praksa je pokazala da su kružni tokovi kvalitetnije rješenje jer imaju brži i veći protok vozila. Tu je i vrijednost investicije. Gradnja kružnog toka ili klasičnog križanja otprilike podjednako košta, ali samo postavljanje semafora košta preko pola milijuna kuna. Tu je i trošak priključka na struju, godišnjeg održavanja, potrošnje električne energije. S izgradnjom kružnog toka, svih se tih troškova rješavamo. Uostalom, najbolji je primjer kružni tok kod „Kauflanda” koji se pokazao kao idealno prometno rješenje. Semafori su postavljeni i kod tvrtke „Fina”, a sljedeće godine, nadamo se, riješit ćemo i prometno pitanje kod tvrtke „Tang”. Tu mislimo postaviti semafore. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka kod „Pauna” tako da ćemo sljedeće godine ići s njegovom izgradnjom. Time smo riješili problem šest najkritičnijih prometnih točaka u gradu – kaže Grgić.

 

Komentari