Svečanom sjednicom, blagoslovom vozila te zajedničkim druženjem Javna vatrogasna postrojba Nova Gradiška obilježila je deset godina rada i postojanja. Tijekom svih ovih godina dragovoljno, hrabro i nesebično pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi – brata spasi“ pripadnici Javne vatrogasne postrojbe spašavali su živote i imovinu ne pitajući čije gori i o kakvoj se životnoj situaciji radi.

Djelatnost Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška je sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, gašenje požara i spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavljanje i drugih poslova u ekološkim i drugim nesrećama. Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne o proteklih deset godina Javne vatrogasne postrojbe izvijestio je zapovjednik Tomislav Orlovac:

– Javna vatrogasna postrojba Nova Gradiška osnovana je 10. svibnja 2011. godine Odlukom Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, a s radom je krenula 1. siječnja sljedeće godine. Veliki doprinos u njenom osnivanju dali su tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić, gradonačelnik Josip Vuković, pročelnik Stručne službe Grada Zlatko Zebić i prvi zapovjednik postrojbe Siniša Makovičić. Postrojba trenutno broji 16 zaposlenih, od toga 14 profesionalnih vatrogasaca. Uz vatrogasnu školu za profesionalnog vatrogasca, pripadnici JVP imaju i dodatna osposobljavanja i stručne ispite. Zadovoljni su i sa stanjem vatrogasne opreme i vozilima, no još uvijek postoji potreba za autocisternom od sedam tisuća litara, vatrogasnim vozilom za gašenje vodom i pjenom te prikolicom za gašenje požara prahom.

U razdoblju od 2012. do 2021. godine imali smo 358 požarnih intervencija, 488 tehničkih intervencija, a tu su i intervencije s opasnim tvarima i ostale operativne aktivnosti. Sudionici smo i brojnih vatrogasnih natjecanja, a kontinuirano izvodimo i brojne vatrogasne vježbe s ciljem boljeg usavršavanja i postizanja što bolje tehničke spremnosti.

Novogradiški članovi Javne vatrogasne postrojbe sudionici su, ali i inicijatori brojnih humanitarnih akcija, humanitarnih utrka, uz Svjetski dan osoba s down sindromom, s Udrugom „Kolibrići” i brojnih drugih. Sudjelujemo i na raznim manifestacijama na području grada i šire okolice.

Izdvojili bi Fišijade na kojima redovito osvajamo visoka mjesta, manifestaciju „Bljesku u čast” te brojne druge. Ponosni smo i na činjenicu da smo proveli postupak digitalizacije kroz razne aplikacije HVZ-a, ali i kroz uvođenje digitalne radio veze u postrojbu.

Kontinuirano i planski planiramo razvoj postrojbe. Neke od želja su nam rekonstrukcija i dogradnja vatrogasnog doma, osnivanje Vatrogasnog operativnog centra, povećanje broja profesionalnih vatrogasaca te napraviti digitalizaciju svih hidranata, glavnih i sporednih ventila za zatvaranje dovoda plina i drugih postrojenja. Što danas znači biti moderan vatrogasac? Svakako su to osposobljavanja, usavršavanja, specijalizacije, odnosno doživotno školovanje, praćenje trendova, adekvatna i atestirana osobna zaštitna oprema i praćenje novih tehnologija. Iskreno, želja mi je da se još dodatno ulaže u vatrogastvo jer kada nastupe nedaće uvijek smo tu na pomoći svima, a zapostavljajući naše obitelji – istaknuo je, između ostalog, o radu Javne vatrogasne postrojbe zapovjednik Tomislav Orlovac.

Svečanosti obilježavanja 10. obljetnice postojanja JVP Nova Gradiška bili su nazočni i brojni gosti, izaslanik predsjednika RH brigadir Darko Krajačić, načelnik Odjela za operativne poslove u zapovjednom operativnom središtu Glavnog stožera oružanih snaga, predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, potpredsjednik Gradskog vijeća Marijan Radić, gradska vijećnica Sara Šefer, predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko posavske županije Milan Šulter, zapovjednik Vatrogasne zajednice BPŽ Stjepan Županić, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Nova Gradiška Zoran Gazibarić, prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva iz Herzogenauracha i Liesfelda, brojna prijateljska vatrogasna društva i postrojbe, predstavnici sponzora.

Zahvalnice zaslužnima

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice i članovima JVP Nova Gradiška. Primili su ih zapovjednik Tomislav Orlovac, zamjenik zapovjednika Ivo Pejaković, Hrvoje Horvat, Silvije Kovačević, Željko Plavšić, Dragan Rakonić, Pavo Sivonjić, Milan Brkljača, Mirela Kumić, Aleksandra Pavlica, Domagoj Sabolić, Matej Houdek, Nenad Cvjetković, Danijel Knežević, Stjepan Morber i Josip Šamal.

Zahvalnice su primili i bivši zaposlenici JVP, prvi zapovjednik Siniša Makovičić, posthumno Milenko Vučković, Mladen Šaš, Stipo Sivonjić. Za svoj doprinos radu novogradiških članova Javne vatrogasne postrojbe zahvalnice su primili i predstavnici prijateljskih društava, ustanova i institucija, sponzori i svi oni koji su na bilo koji način pomogli. Među njima priznanje i zahvalnicu je primio i naš sugrađanin Marko Lončar koji je puno učinio na povezivanju Nove Gradiške i njemačkog grada Herzogenauracha i uspostavi suradnje ova dva grada na brojnim poljima.

Svečanost obilježavanja deset godina Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška završila je blagoslovom vozila koje je blagoslovio vlč. Mario Sanić, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.

Svečanost su svojim nastupom oplemenili članovi Gradske glazbe Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakNastavila se tradicija: HPD „Tomislav” održao Proljetni koncert
Sljedeći članakU zdravom tijelu, zdrav duh: Rekreacija za stariju populaciju u Starom Petrovom Selu