U utorak, 17. ožujka 2020. godine, na području Brodsko-posavske županije potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Muškarac dobi između 40 i 50 godina vratio se iz Austrije gdje je bio u kontaktu sa zaraženom stranom osobom te je u svom mjestu prebivališta, na zapadu Županije u samoizolaciji  čekao rezultate testiranja koji su se pokazali pozitivnima. Smješten je potom u izoliranu zgradu slavonskobrodske Opće bolnice „Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu, nekadašnji Odjel infektologije, danas poznatiji pod imenom COVID-1.

I dok se prvi brodskoposavski pacijent zaražen koronavirusom gotovo u cijelosti oporavio, tjedan dana kasnije, potvrđen je novi slučaj.

– Imamo drugu pozitivnu osobu na virus COVID-19 u Brodsko-posavskoj županiji. Jutros je pristigao nalaz. Riječ je o osobi starije životne dobi koja je doputovala iz strane zemlje. Zasad je u tijeku obrada kontakata, epidemiološka služba je na terenu i kontakti će biti zbrinuti kako naputci propisuju. Osoba je u bolnici. Krizni stožer ministarstva zdravstva uveo je novi način rada i svi epidemiolozi su u pripravnosti. Drugi nalazi koje smo očekivali su negativni, ovo je proces koji ne prestaje, uzorci idu u Zagreb i obrađivat će se.- kazao je epidemiolog Ante Cvitković na današnjoj medijskoj konferenciji održanoj nakon sjednice Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

O zdravstvenom stanju pacijenta više je kazao ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević”.

– U Bolnici je pacijent u sedmom desetljeću života koji u zadnja četiri dana razvija blagu kliničku sliku ove bolesti. Nije vitalno ugrožen, niti očekujemo pogoršanje stanja. Bit će u izolaciji u slavonskobrodskoj Bolnici. Svi dijelovi sustava reagirali su adekvatno, čovjek je bio u samoizolaciji. Zahvaljujući dobroj motivaciji naših djelatnika uključenih u novonastalu situaciju, brzo smo se prilagodili svemu. Uvijek ima i problematike oko radnih sati i planova koje su ljudi imali raniji, ali molim sve za strpljenje. – kazao je ravnatelj Opće bolnice, Josip Smardžić.

Izvor/Foto: SBplus

Komentari
Prethodni članakNovi jači potres u Zagrebu!
Sljedeći članakStožer civilne zaštite grada Nova Gradiška: Zabrana napuštanja mjesta prebivališta, novogradiški obrtnici šiju zaštitne maske…