U organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška i Konzervatorskog odjela iz Slavonskog Broda Novogradiščani su večeras u Domu kulture imali priliku pogledati izložbu konzervatorsko – arheološkog istraživanja utvrde Gračanica – Lehowacz, autorâ – dr.sc Zorislav Horvat, povjesničara umjetnosti Ratka Ivanušeca te Marija Mihaljević – ravnateljice Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Utvrda Gračanica nalazi se na južnim obroncima Požeške gore 2300 metara istočno od sela Baćindol (zračnom linijom). Smještena je na najvišoj uzvisini u tome dijelu cerničkoga kraja.
Gračanica je jedna u nizu utvrda izgrađenih uz nekadašnju granicu s Turskim Carstvom. Utvrda je okrugla građevina opasana opkopom na kojoj dominira branič kula okrenuta prema jugu. Kroz kulu se ulazilo preko pokretnog mosta. Danas se na kuli može vidjeti okvir u koji su prianjala pokretna vrata i otvori na prvom i drugom katu kule.

Vrh kule je urušen pa je ona sada niža nekoliko metara. Na inicijativu Hrvatskog planinarskog društva „Srmac“ 2009. krenulo je proučavanje i istraživanje koje provodi Gradski muzej Nova Gradiška i Konzervatorski odjel Slavonski Brod, a projekt financira Ministarstvo kulture. Istraživanje je krenulo od vrlo detaljnog fotografskog i arhitektonskog snimanja pa sve do dokumentiranja svih vrsta i stupnjeva oštećenja građevne strukture. Zaštitni radovi počeli su 2011. građevinskom sanacijom oštećenja prizemne zone zidina ulazne kule, a radovi građevinske sanacije izvodit će se u narednih godinama. Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela, naglasila je činjenicu da je najviše kulturnih dobara nematerijalne vrijednosti uvrštenih na UNESCO-vu listu upravo iz Hrvatske. O ovoj vrijednoj izložbi koju je pokrenula Marija Mihaljević – ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, večeras su govorili i profesor arheologije Zvonko Bojčić – ravnatelj Arheološkog muzeja u Osijeku koji je istaknuo važnost obnove kule Gračanice:

Povjesničar umjetnosti Ratko Ivanušec kao konzervator seosvrnuo na nalaze koji su nađeni tijekom istraživanja rekavši kako je obnova uvjetovana stupnjem razaranja – kako od ondašnjih vojnih napada, tako i zuba vremena, ali i čovjeka koji je otuđivao kamenje.

Autor: Mario Trupinić/photo: posavskahrvatska.hr

Komentari
Prethodni članak“Najjači kad je najteže”
Sljedeći članakUspješna humanitarna aukcija slika gimnazijalaca