Suosjećanje kod prolaznika pokušavaju izazvati raznovrsnim emotivnim pripovijedanjem, treskanjem, štakama i sličnim te u tome znaju biti prilično uporni, što mnoge, u najmanju ruku, iritira, ali na to sve nerijetko samo odmahnu rukom i nastave dalje svojim putem. No, ako netko prijavi osobu za prosjačenje, njoj će uslijediti prilično visoka kazna.

 Šećući bilo kojim gradom, svatko od nas naići će na barem jedan par ispruženih ruku koje traže ‘nešto’ – kunu, dvije, cigaretu, pecivo, kruh.. Dok je nekima prosjačenje jedini način preživljavanja, drugima je unosan posao. Razlike između jednih i drugih teško su uočljive na prvi pogled, a oni najvještiji mogu dnevno zaraditi priličnu svotu novca.

Suosjećanje kod prolaznika pokušavaju izazvati raznovrsnim emotivnim pripovijedanjem, treskanjem, štakama i sličnim, te u tome znaju biti prilično uporni, što mnoge, u najmanju ruku, iritira, ali na to sve nerijetko samo odmahnu rukom i nastave dalje svojim putem. No, ako samo jedan od njih prijavi osobu za prosjačenje i policija je uhvati, njoj će uslijediti prilično visoka kazna – kao što je to jučer zadesilo prosjaka u Požegi.

U prosjačenju su, naime, službenici Policijske postaje Požega jučer, oko 13 sati, u mjestu Marindvor zatekli 28-godišnjeg muškarca, državljanina Republike Hrvatske s područja Garešnice. Budući da je prosjačenje jedan od prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, policajci su uhitili mladića te ga, uz optužni prijedlog, doveli pred dežurnu sutkinju Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi. Nakon njegova saslušanja, sutkinja ga je proglasila krivim i izrekla uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od deset dana te zaštitnu mjeru zabrane posjećivanja područja grada Požege u trajanju od šest mjeseci. Osim toga, oduzet mu je i novac prikupljen prosjačenjem.

Zbog onih koji to čine isključivo radi zarade, najviše pate oni koji prose iz čiste potrebe. Kada ih se sve strpa u isti koš, nailazimo na primjer o kojemu smo ranije pisali iz trećeg po veličini rumunjskom gradu, Cluja Napoce, gdje su u pješačkim zonama postavljeni znakovi zabrane davanja novca, odnosno, milostinje prosjacima, poput ovoga s priložene fotografije. Ipak, Rumunji su se istovremeno pobrinuli i za one kojima je pomoć stvarno potrebna pa se u lokalnim restoranima može platiti ‘obrok više’ za one koji su gladni, a nemaju ‘od čega’ jesti.

Izvor/Foto: SBplus

Komentari
Prethodni članakNačelnik Denis poručuje: Uspješni ljudi više rade, manje pričaju!
Sljedeći članakKad starci polude: Krali parfeme iz trgovina u vrijednosti iznad tisuću kuna