Ni pandemija koronavirusa, ni granične barijere nisu ni ove godine zaustavili ultramaratonce iz Makedonije da krenu na put dug 900 kilometara u čast njihovog sunarodnjaka, legendarnog pjevača Tošu Proeskog.

U sjećanje na tragično preminulog makedonskog pjevača, koji je u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine stradao kod Nove Gradiške putujući prema Zagrebu, i ove će godine njegov grad Kruševo obilježiti na poseban način. Kao i svake godine njegovi sugrađani u Kruševu, kao i brojni obožavatelji, obići će posljednje počivalište makedonskog pjevača.

U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turističke zajednice Grada Nove Gradiške te u suradnji s maratoncima Republike Makedonije i ove se godine održava tradicionalni maraton „Memorijal Toše Proeski” u znak obilježavanja četrnaeste obljetnice smrti popularnog makedonskog pjevača Toše Proeskog, velikog glazbenika, humanitarca, moralnog idola mladih, čovjeka koji je spojio Hrvatsku i Makedoniju.

Maraton je krenuo jučer u 17,00 sati iz Nove Gradiške u nazočnosti Veleposlanika Republike Sjeverne Makedonije Milaima Fetaia, predsjednice Gradskog vijeća Dinke Matijević, zamjenika gradonačelnika Borislava Vidošića, a i ove godine s maratoncima je u ime Fan cluba Toše Proeski, Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Tošinih roditelja bila Stela Prislan Fujs. Put Tošinog rodnog Kruševa trči šest maratonaca, među njima i jedan 69-godišnjak.

Maraton od Nove Gradiške do Kruševa dug je 900 km, a sam dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toše Proeskog, na Gumenje očekuje se u subotu, 16. listopada..

– Četrnaesta je godina kako se trči ovaj maraton ljubavi, hvala Gradu Novoj Gradiški, Turističkoj zajednici grada Nove Gradiške, Gradu Zagrebu, našim maratoncima i svima koji podržavaju ovaj maraton i ovog velikog glazbenika. Počašćen sam i zahvaljujem Gradu Nova Gradiška na svemu onome što rade za našeg Tošu. Sa zadovoljstvom smo i ove godine u vašem gradu, jer osim svega onoga što je činio Toše Proeski na humanitarnom i glazbenom planu, ovo je i simbol prijateljske suradnje Nove Gradiške i Republike Sjeverne Makedonije. Našim maratoncima želim također zahvaliti i poželjeti da sretno stignu na odredištu i nastave širiti ovaj duh prijateljstva – istaknuo je Veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije Milaim Fetai.

Maratonce su na put ispratili i predstavnici Grada Nova Gradiška. Kako je istaknula predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška Dinka Matijević, ono što je bitno istaknuti u ovoj priči je povezanost Nove Gradiške i Republike Sjeverne Makedonije u svim sferama, posjetima Makedoniji i Novoj Gradiški, suradnji na sportskom i kulturnom planu:

– Ono što nas je učio ovaj veliki glazbenik i humanitarac mi nastavljamo dalje. 22. listopada dolazi nam i službena delegacija iz Republike Sjeverne Makedonije kada ćemo svečano otkriti spomenik Toši Proeskom na šetnici gradskih zanimljivosti kod Gradskih bazena. Spomenik je poklon  grupe Tehnics s kojom surađujemo već dugi niz godina – kaže Dinka Matijević.

 

Komentari
Prethodni članakOpćina Tirol darovala kamion vatrogascima Rešetara
Sljedeći članakU županiji 61 novi slučaj  zaraze od COVID-19