Hrvatski obrazovni sustav ostavljen je bez povijesti iz obrambenog Domovinskoga rata koji se u cijelom kurikulumu od 150 stranica spominje samo jednom.

Tim stručnjaka zajedno s uredništvom Braniteljskog portala, piše dnevno.hr, pomno je proučio novi kurikulum predmeta Povijest za osnovne i srednje škole, koji je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i ostao zaprepašten.

– U tom predmetu praktički nema povijesti Domovinskoga rata i o tome želimo obavijestiti  hrvatsku javnost, povjesničare, ustanove, Vladu, sve hrvatske branitelje i sve braniteljske udruge. Ni Plenković ni Divjak nisu odgovorili na naše upite. Pisali smo i tražili promjene, no nismo dobili odgovor, osim što je ministrica Divjak na HTV rekla da će povijest Domovinskoga rata biti napisana u skladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu. Javna rasprava je „završena”, požurilo se s „eksperimentalnim” uvođenjem novoga kurikuluma u škole i – Jokićev je kurikulum ostao isti. – kazuju iz uredništva Braniteljskog portala.

Tvrde i kako je hrvatski obrazovni sustav gotovo u potpunosti ostavljen bez povijesti iz obrambenog Domovinskoga rata te kako se on u cijelom kurikulumu od 150 stranica spominje samo jednom.

Ovakvo ponašanje branitelji nazivaju ‘krađom povijesti’, a kurikulum proglašavaju ‘protuhrvatskim’.

Točne citate iz kurikuluma koji su razljutili branitelje kao i cjeloviti članak možete pročitati OVDJE.

Spomenimo kako je Braniteljski portal dosta temeljito proučavao kako pojedini udžbenici koji se koriste u osnovnim i srednjim školama za nastavu Povijesti obrađuju Domovinski rat. Tako je jedno vrijeme pod naslovom ‘Kako se pamti Domovinski rat: prikaz rata u udžbenicima 1995. – 2013.’ u dijelovima izlazila analiza gradiva koje se tiče tog dijela hrvatske povijesti.

Izvor: SBPlus
Foto: Ilustracija