Nakon oslobađajuće presude Haškog suda, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ovo je, vjerojatno slučaj koji su, s najviše nestrpljenja, pratili gotovo svi relevantni svjetski mediji. Jer, rijetko se u suvremenom demokratskom svijetu dogodi da je bivši premijer osuđen za izdaju nacionalnih interesa. U Hrvatskoj se, eto, dogodilo i to. Znači li ovakav rasplet događaja da su institucije počele raditi svoj posao, tek ćemo vidjeti…

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu, nepravomoćnu zatvorsku kaznu  u trajanju od 10 godina. Osim toga, Sanader mora u državni proračun u roku od 15 dana, vratiti 3,6 milijuna kuna, te platiti sudske troškove u iznosu od 37 tisuća kuna. U zatvor mora odmah nakon suđenja. Bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudilo se više od godinu dana  po optužbama da je ratni profiter , jer je, od 1994. godine kao tadašnji ministar vanjskih poslova,   primio proviziju od Hypo banke u iznosu od 3,6 milijuna kuna, te tako izdao nacionalne interese, primivši mito u izmosu od 10 milijuna eura , u zamjenu za upravljačka prava Ine. Sudac Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić povjerovao je Uskoku i bivšeg premijera Ivu Sanadera, jutros ( utorak,20.studenoga) malo iza 10 sati , nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora.

Uspjeh tužiteljstva, hrvatskog pravosuđa, uopće,  ili pravde u onom kozmičkom smislu??!!

Ovo je tek prva od nekoliko presuda koje očekuju bivšeg hrvatskog premijera. Već u samom startu prognoze nisu bile dobre za Ivu Sanadera, iako su mnogi dovodili u pitanje da li je DORH  uspio dokazati svoje optužbe.

Podsjetimo, prošli tjedan , tužitelji su u završnim riječima nastojali uvjeriti sudsko vijeće da je Ivo Sanader kriv za uzimanje provizije od Hypo banke i primanje mita od MOL-a, što mu se stavlja na teret, dok je obrana tvrdila kako je njihov klijent  žrtva politički montiranog procesa i prgona.

Tužiteljstvo je zatražilo maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, dok je obrana bila uvjerena kako niti jedna optužba nije dokaziva.

O slučaju Ive Sanadera i prvoj ovakoj presudi u povijesti hrvatskog pravosuđa tek će biti riječi, a zanimljivo će biti i  pratiti kakvim će komentarima presudu bivšem premijeru koji je, podsjetimo, uživao iznimno visoki ugled u zapadnom demokratskom svijetu , popratiti strani novinari i analitičari. Znači li ovo kako su u Hrvatskoj institucije konačno počele raditi svoj posao, i kako je proradila pravna država, u kojoj ne bi trebalo biti nedodorljivih, ili je riječ o nekim novim političko-pravnim igrama, tek ćemo vidjeti. Građanima Hrvatske, u svakom slučaju, ovakav rasplet situacije, na kratko će vratiti povjerenje u sustav i njegove mehanizme .

 

Obzirom na situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo i mali pomaci su, itekako dobrodošli. A, svaki tračak optimizma i vjere u bolje i pravednije društvo, koliko god malen bio, jedino je što nam, u ovom trenutku,  donekle može olakšati svakodnevicu.

Autor: RNG

Komentari
Prethodni članakNovogradiške odbojkašice i dalje sa stopostotnim učinkom
Sljedeći članakVečer duhovne poezije i ugodnog druženja