Nove, stroge epidemiološke mjere koje su krajem prošlog tjedna stupile na snagu u čitavoj Hrvatskoj mnoge su poduzetnike bacile na koljena. Među njima su neki s dugogodišnjim radnim iskustvom, koji su bili prisiljeni zatvoriti svoje obrte i tvrtke ili otpustiti radnike, no i oni koji su uložili životnu ušteđevinu, podigli kredite, tražili investitore i na druge načine otvarali tvrtke i radnje koje stvaraju radna mjesta. O ugostiteljima i njihovoj borbi ovih se dana najviše govori, no mi smo odlučili provjeriti kakva je situacija u fitness centrima na novogradiškom području. Rekreacijski centar Iv i A1 teretana, kao i druge teretane u zemlji, suočeni su sa zabranom poslovanja.

– “Mogli smo nagađati što će biti, portali su nagađali što će biti s teretanama. Evo, nažalost situacija je takva kakva je, nastojimo se prilagoditi, ako ove mjere i zatvaranje spase situaciju onda to vrijedi, isplati se čekati. Svakome je njegov posao najvažniji, no ako mjere smanje broj oboljelih i umrlih je dobra odluka, i da će se u idućoj godini vidjeti pomaci,” – optimistična je vlasnica Rekreacijskog centra Iv Ivana Žulj Terzić.

– “Mi smo specifična zemlja, iako zatvore kafiće i restorane mi ćemo se i dalje družiti, sastajati, ne može Stožer nama naš mentalitet promijeniti. To je zapravo jedan od problema koji će ostati. Zatvaranje teretana neće puno promijeniti situaciju, nadam se da hoće no vidjet ćemo. Smatram da oni koji su donijeli odluku o zatvaranju teretana nikada nisu bili u istoj. U zimskim mjesecima teretane su skoro prazne, tu nema kontakta, skoro nikakvog, nema bojazni. Vjerojatno su se pitati što zatvoriti uz ugostiteljske obrte, teretane su bile najjednostavnije rješenje.”

– “Po meni nisu trebali zatvoriti fitness centre, u mojoj teretani su stroge mjere odavno, čim je krenula epidemija mjerili smo temperaturu svakom članu na ulazu, evidentirali smo sve koji dolaze u centar. Meni teretana nije jedini izvor prihoda, no jako mi je žao svih ugostitelja i vlasnika teretana kojima je to jedini izvor prihoda, koji su puno uložili u svoje poslovanje. Jedino uz pomoć države i potpora se može nekako preživjeti, no gdje je tu zarada i profit. Ali velika je pomoć i da nam pokriju plaće za radnike, no to nažalost nije dovoljno za život.”

Uspoređujući poslovanje iz protekle 2019. i 2020. godine, Ivana je otkrila zanimljive činjenice:

– “Svaki mjesec se rade statistike, gledamo povećanje članova u odnosu na prošlu godinu. Jako me iznenadio listopad i studeni u A1 teretani i povećan broj članova za 10%, no to je nova teretana pa se svaki mjesec povećava broj članova, što je normalno. Pratila sam analize fitness centara u Hrvatskoj i većina je imala pad, kod nas u Centru Iv i A1 teretani imamo povećan broj članova. U Rekreacijskom centru imali smo veću popunjenost na grupnim treninzima, kod nas je manji grad i ljudi koji dolaze na treninge se poznaju i već privatno druže. U većim gradovima je situacija drugačija, pad prometa je znatno izražen. Drago mi je da su naši građani uzeli stvar u svoje ruke, bombardiraju nas vijestima o imunitetu, tjelovježbi, tako su mnogi odlučili bildati tijelo, imunitet, skinuti višak kilograma, to je dobra strana cijele ove situacije s epidemijom,” – zaključila je Ivana i dodala da je Rekreacijski centar otvoren kako bi solariji bili dostupni klijenticama od 10 do 20h i subotom od 17 do 20h. U Centru Iv kao i A1 fitnessu sve uplaćene članarine će biti produžene po isteku novih mjera. 

Komentari
Prethodni članakOŠ Ljudevit Gaj: Lucija Prpić unatoč epidemiji osvojila dvije zlatne medalje
Sljedeći članakNovogradiški Gradski muzej i škole: Poželjno zajedništvo