Atraktivno zemljište u Sibinju, zbog kojega su Mladen Kruljac i petorica završili na sudu, još je zanimljivije ako se zna kako ispod njega prolaze cijevi za naftovod.

OSIJEK – Vrijednosti zemljišta, očito, bio je svjestan optuženi poduzetnik Ivan Rimac iz Zagreba, što se čulo iz njegova razgovora s agentom za nekretnine Dejanom Petošićem.
Rimac: ‘Taj cjevovod Janaf-a jedino tuda prolazi, a drugo ne može nikako dobiti suglasnost da prijeđe ispod Save. A tu postoje cijevi, i završavaju točno na mom zemljištu. Zbog toga sam ja to i kupovao. Za to nitko ne zna. Površina je 130.000 m2. Ceste su već nasute, voda, plin i struja razvedeni’.

Agent: Došli su mi Rusi.
Rimac: Ponudi im tu moju zemlju za terminal. Tu kod Zovkove pumpe. Imamo cijevi tu, skroz od rafinerije.
Agent: Koliko ti to cijeniš?
Rimac: Oko 80 eura.
Agent: Pokazat ću im.
Rimac: To nije neka velika cijena. Taj cjevovod Janaf-a jedino tuda prolazi, a drugo ne može nikako dobiti suglasnost da prijeđe ispod Save. A tu postoje cijevi, i završavaju točno na mom zemljištu. Zbog toga sam ja to i kupovao. Za to nitko ne zna. Površina je 130.000 m2. Ceste su već nasute, voda, plin i struja razvedeni.

Riječ je o zemljištu koje je, pretpostavlja se, Rimac kupio od Općine Sibinj za pet eura po kvadratu. Iz tajno snimljenih razgovora još se ranije čulo da se, kako je sam tvrdio, načelnik Sibinja Ivica Batinić sastajao 2010. s Antom Markovom, tadašnjim predsjednikom Uprave Janaf-a.

– Markov je otišao na sastanak s Rusima u Bosanski Brod – prepričava Batinić stranačkom kolegi Zdravku Sočkoviću, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a i tada čelniku županijske Skupštine u Brodu.

– Nije plin, nego nafta – pojašnjava načelnik.

Batinić govori i kako je Markovu priopćio da je zemljište privatno. Prema USKOK-u, država je zemljište darovala Općini za gradnju zone malog gospodarstva. Optuženici su, tereti se, omogućili povoljnu kupnju parcela određenim tvrtkama i pojedincima, među kojima su i optuženi Ivan Rimac te Zdravko Sočković.Batinić: On se nasmijao i kaže to je još bolje što je privatno, a ovaj izgleda kurton u Zagrebu sve to znao… Jedina solucija je ovo naše jer ima cijevi već položene.
Batinić: Pa, hvala Bogu. Nema nešto za ništa.

Sočković: Čekaj, stari. Šta ćete vi dobit za to?
Batinić: Nismo se toga dotakli.
Sočković: E, k…. malog.
Batinić: Pa, hvala Bogu. Nema nešto za ništa. (Večernji list)
Svi zapisi pribavljeni su temeljem nalog suca istrage
Osim audio zapisa prikazani su i tajno snimljeni video zapisi na kojima se vide sastanci optuženih na nekoliko lokacija.Dražen Matijević, odvjetnik prvooptuženog Batinića na kraju je uložio prigovor na dokazne materijale tražeći da se svi audio zapisi izuzmu iz spisa, smatrajaći da su pribavljeni protuzakonito, odnosno da nema naloga suca istrage da se osumnjičeni smiju tajno snimati. S njime su se složili i odvjetnici ostalih optuženika, koji su imali i primjedbe na to da se ne zna kada su snimke sačinjene, tko na njima razgovara i o čemu je sadržajno u tim razgovorima riječ. Zamjenica ravnatelja USKOK-aZorka Fumićodgovorila je da primjedbe nisu na mjestu te da su svi zapisi pribavljeni temeljem nalog suca istrage.(Jutarnji list)

Autor: Sbplus

Komentari
Prethodni članakŠtrajk učenika Srednje medicinske škole
Sljedeći članakDržavni prvak iz Okučana