Kada nas gripa ili prehlada svladaju većina nas poseže za tabletama, puni već dovoljno pune liječničke ordinacije i zaboravlja na prirodne antibiotike i saveznike u jačanju imuniteta i borbi protiv bakterija i virusa. U nastavku donosimo tri prirodna “snagatora” koji jačaju organizam i ubijaju simptome prehlade i gripe, a imamo ih u svojim kućanstvima ili su nam dostupni na gradskoj tržnici. To su, osim svima dobro poznatog meda, češnjak, ulje divljeg origana i ginseng

Češnjak je snažan prirodni antibiotik, a svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu.

U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica. Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, kazuju nutricionisti.

Preporučuje se konzumiranje 3 češnja češnjaka dnevno i to u sirovom stanju. Prije konzumacije obavezno ga treba zgnječiti kako bi se potakla enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

Ulje divljeg origana

Ulje ove aromatične biljke smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutarnje ili vanjske primjene i treba ga uvijek miješati s drugim jestivim uljima. Učinkovito se bori protiv bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija, a olakšava i respiratorne probleme stoga je sjajan saveznik tijekom sezone gripe i prehlade. 

Ginseng

Ginseng nazivaju i  korijenom života jer prije svega pomaže u potpunom iskorištavanju vitamina i mineralnih tvari u organizmu. Korijen ginsenga sadržava ginsenozide, tvari koje podižu opće stanje organizma. Pomaže kod upalnih bolesti zglobova, probavnih smetnji, umora, nesanice, djeluje na slabokrvnost, jača imunitet i ublažava stres, uz to ova biljka djeluje i na povećanje aktivnosti bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv bakterijske i virusne infekcije.

Nije svako kihanje gripa, nije svako teško gutanje upala grla, nije svaki kašalj problem s plućima, probajte si za prvu ruku pomoći sami, savjetuju stručnjaci, a ako se simptomi ne smanjuju ili se pogoršavaju onda se svakako valja obratiti liječniku. 

Foto:Ilustracija

 

Komentari
Prethodni članakPa-pa klizalište: Gotova sezona klizanja u gradu
Sljedeći članakPonovno skuplje plaćamo gorivo i autoplin