Užurbano je bilo ovih dana u Opatovcu, mjestu smještenom u cerničkoj općini. Naime, članovi Kulturno umjetničkog društva „Hrvatska seljačka sloga” ovih dana proslavljaju vrijednu obljetnicu, sto godina od osnivanja. Tim povodom predstavili su monografiju i izložbu fotografija pod nazivom „Naših stotinu godina”, a program obilježavanja nastavljen je sinoć velikom Smotrom folklora pod nazivom „Igraj kolo, nemoj stati”.

Okupili su u svome mjestu veliki broj kulturno umjetničkih društava i pokazali da itekako imaju ozbiljne namjere i da im je želja očuvati običaje i tradiciju svoga mjesta, ali i cijele nam Hrvatske. U bogatom kulturno umjetničkom programu posjetiteljima su se, uz domaćine predstavili članovi kulturno umjetničkih društava iz Šumeća, Lupoglava, Drežnika, Podcrkavlja, Donje Dubrave, Davora, najmlađi članovi Kulturno umjetničke udruge „Cernik” te Folklornog ansambla Cernik.

– Ideja i želja za ponovnim pokretanjem KUD-a bila je dugo prisutna. Nakon što sam  odlučio konačno ponovno pokrenuti folklornu skupinu u selu naišao sam na velik odaziv. Htjeli smo i dalje prezentirati napjeve i kola našeg sela. Rado dolazimo na probe i sudjelujemo u smotrama. Povodom 100. godišnjice odlučili smo i druge upoznati s bogatom poviješću našeg KUD-a. Trenutno brojimo tridesetak aktivnih i dvadesetak potpornih članova . Povijest našeg KUD-a je stvarno bogata i  specifična. Htjeli smo što više ljudi upoznati sa radom Sloge nekad i sad. Velika je ovo organizacija, ali smo sretni da smo uspjeli sve „posložiti” i ugostiti drage nam goste. Nadam se da smo bili dobri domaćini, a mi nastavljamo dalje s radom – rekao je predsjednik KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“ Marko Bradašić. Podrušku gostima i domaćinima uputili su i načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i Hrvoje Žakić te brojni nazočni posjetitelji i predstavnici udruga s područja općine.

U bogatom programu brojni izvođači predstavili su se sa nizom sjajnih koreografija, a obilježavanje stote obljetnice društva nastavljeno je do kasno u noć koncertom Stjepana Jeršeka Štefa i Tamburaškog sastava „Satir” iz Davora.

 

Komentari
Prethodni članakHPD „Graničar” uspješan domaćin još jedne Smotre pjevačkih zborova
Sljedeći članakNa autocesti kod Starog Petrovog Sela zapalio se automobil /video