Na sjajnu ideju kako potaknuti čitanje i promicati kulturu čitanja došli su u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška. U suradnji s Gimnazijom Nova Gradiška, krenuli su s projektom otvaranja prvih slobodnih malih knjižnica u našem gradu.

Doprijeti do čitatelja, do samog srca zajednice, misija je i ovog projekta, kao i svih književnika, knjižničara i knjižara. Stoga je i Gradska knjižnica Nova Gradiška izašla izvan svojih granica i ovim projektom želi posjetiti svaku ulicu i doprijeti do svakog stanovnika. Projektom postavljanja malih slobodnih kućica za knjige, gdje će svatko moći uzeti, posuditi, vratiti ili zamijeniti knjige, knjižnice stvaraju nove kontakte s publikom koja odrasta zajedno s knjižnicom i njenim kulturnim sadržajima.

Prvi korak na tom cilju je napravljen, stoga su dvije kućice s knjigama za posuditi i pročitati, postavljene u Gradskom parku i ispred novogradiške Gimnazije.

Svečanost je otvorenja upriličena jučer, a simbolično na prvoj maloj knjižnici u gradu, vrpcu je prerezala predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška Dinka Matijević:

– Mogu s velikim zadovoljstvom i ponosom reći kako ovaj projekt koji je realizirala Gradska knjižnica Nova Gradiška puno znači za naš grad, sugrađane, škole…

Još jedan je ovo pokazatelj kako je Nova Gradiška uvijek u nečemu posebna, drukčija i rado se uključuje u nove aktivnosti. Ovoga puta je takav jedan projekt pokrenula Gradska knjižnica i čestitam ravnateljici Ernestini Straga Šašić i svim djelatnicima na ovoj sjajnoj zamisli. Zaista smo specifični i posebni po mnogo čemu, našim aktivnostima, događanjima, ovo je samo još jedan dokaz da je još jedna sjajna zamisao došla i „pala na plodno tlo” u našem gradu, stoga samo mogu pozvati naše sugrađane da čitaju sa zadovoljstvom i podrže ovu akciju – istaknula je Matijević.

Svjetski projekt i u našem gradu

Riječ je o svjetskom projektu, koji je nakon Slavonskog Broda zaživio i u Novoj Gradiški:

– Kako bi išli u korak s vremenom, u suradnji s Gimnazijom Nova Gradiška i uz potporu Grada Nova Gradiška odlučili smo za početak postaviti dvije kućice. Svjesni smo da ima ljudi koji, zbog nekih razloga, ne mogu doći u knjižnicu. Prilika je ovo da besplatno posude knjigu, pročitaju je, vrate ili eventualno doniraju novu. Pozivam sve naše sugrađane koji mogu i žele donirati knjigu da to učine. Nastojimo osim stručne literature, ponuditi našim sugrađanima sve žanrove.

Iza nas je „Mjesec hrvatske knjige” s kojim smo više nego zadovoljni. Statistički smo svaki dan imali nešto, od radionica, „dana otvorenih vrata”, predstavljanja knjiga, steam radionica…

Sadržaja je bilo puno, ali smo sretni da je plan ispunjen i naravno, nastavljamo dalje s aktivnostima. Povratne su informacije više nego dobre što nam je dodatni poticaj za daljnji rad i aktivnosti – kaže ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška Ernestina Straga Šašić.

 

 

Komentari
Prethodni članakGlazbene zvijezde u Novoj Gradiški: Sutra donatorski koncert za bolnicu na Strmcu
Sljedeći članakUčenici OŠ Okučani obilježili Svjetski dan djeteta i dječjih prava