„SAT ZA PLANET ZEMLJU“ ili kako bi oni s engleskog govornog područja rekli-„earth hour“ ,globalni je događaj koji, već godinama, posljednje subote u mjesecu ožujku, organizira Svjetski fond za prirod

 Riječ je o akciji koja za cilj ima uštedu energije diljem svijeta i kojom organizatori, pozivaju sva domaćinstva i tvrtke na gašenje svjetala i svih električnih uređaja na jedan sat.Na taj se način, smatraju organizatori najbolje može podići svijest svih stanovnika Zemlje o potrebi poduzimanja hitnih globalnih akcija, zbog sve većih i primjetnijih klimatskih promjena. Akcija „Sat za planet“ pokrenuta je  2007. godine kada je 2,2 milijuna stanovnika Sydneyja ugasilo sva svjetla  . Slijedeći primjer Sydneyja, brojni drugi gradovi diljem svijeta prihvatili su događaj slijedeće godine. Krajnji cilj  akcije nije ušteda električne energije ušteđene u jednom satu, nego podsjećanje na značaj svakodnevnog djelovanja u smislu čuvanja „majčice Zemlje“  .

Ovogodišnja akcija dogodit će se sutra, u subotu, 31.ožujka od 20.30 do 21.30 , kada će se svjetla na 60 minuta ugasiti od Times Squarea do  Dubrovačkih zidina, preko Bruneja do Litve, od najvišeg nebodera na planetu do inuitskog iglua, a svijet  još jednom proslaviti najveću ekološku svjetsku volontersku akciju – „Sat za planet Zemlju“.

Ovogodišnji „Sat za planet Zemlju“ u Hrvatskoj će zamračiti pulsku Arenu, Zidine u Dubrovniku, riječku Trsatsku gradinu, splitsku rivu i južno pročelje Dioklecijanove palače, osječku Tvrđu, zagrebački Zrinjevac, cijelu Makarsku rivijeru… Sve će te znamenitosti, uz još brojne gradove, na jedan sat utonuti u mrak, te će i Hrvatska tako postati dijelom najveće volonterske akcije na svijetu, čime ćemo dokazati kako smo ekološki svjesni, ali i kako smo dio globalnog svijeta.

Ovogodišnja akcija provodi se pod motom . „I WILL IF YOU WILL“

( Za one koji ne „barataju“ engleskim-„JA HOĆU, AKO TI HOĆEŠ“)

Autor: Simonida Tarbuk

 

 

Komentari
Prethodni članakIzborna skupština HSLS- a
Sljedeći članakNitko ne mota dobro kao Slavonci