Iako Đorđe Balašević , provjereno, nije bio gost restorana s prenoćištem SLAVONSKI BISER u vrijeme nastajanja kultne „Al se nekad dobro jelo baš“, slučajni prolaznik mogao bi pomisliti kako su stihovi melodije nastali upravo za stolom tog novogradiškog restorana, nakon neke kvalitetne slavonske fešte. Iako melodija ne spominje sarmu, jedino što je masno kod Đoleta je burek, sarma koja se jela i kuhala na ovogodišnjoj trećoj, tradicionalnoj sarmijadi opravdala je sva očekivanja organizatora

Turistička zajednica grada Nova Gradiška i restoran s prenoćištem Slavonski biser i sinoć su (subota, 31.ožujka), dokazali kako jedinstvena lokalna gastro-turistička manifestacija koju je prepoznala i ekipa gastronauta, novinara kvalificiranih upravo za gastro teme, itekako, ima budućnost, a sarma priliku za proboj na svjetske trpeze.SARMIJADA I PROVIJADA 2012.okupila je 11 ekipa i brojne znatiželjnike rafiniranih nepca, željnih dobre, autohtone slavonske kuhinje.I, iako je svojataju i Turci i Bugari, nitko ne pravi sarmu tako kvalitetno kao Slavonci.Potvrdile su to na ovogodišnjoj manifestaciji članovi KUD-a VRBJE; DREŽNIK; Hrvatske kulturno umjetničke udruge TRENK Nova Gradiška, Matica umirovljenika, Udruga žena Brđani,. Udruga Živa zemlja, gošće, članice KUD-a BUKOVLJE-VRANOVCI, članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Stara Kapela, kao i udruga ZLATNA RUKA SLAVONKE, ali i neizostavni Malčani, članovi Društva za sportsku rekreaciju Tomislav.

Prosudbena komisija imala je ove godine poprilično težak zadatak ( potvrdili su svi članovi), jer,sarma je bila bolja, nego ranijih godina.Da li je tajna u dugogodišnjem iskustvu naučenom u prethodne tri godine manifestacije, ili su ovogodišnji kuhari u jelo dodali čarobne sastoje, nećemo nikada saznati.Ipak, nakon zahtjevne i dugotrajne degustacije i mudrog vijećanja, odluka je donesena.Prije nego li su najbolji kuhari i kuharice primili zaslužene pehare iz ruku vlasnika restorana Slavonski biser, istinskog Slavonca, kako je istaknuto, natjecatelje je, u ime grada, pozdravila zamjenica gradonačelnika, dr.Ljepša Rakas Vujčić, za ovu prigodu, opasana pregačom.Najbolju sarmu, tako kaže stručni žiri, ove su godine skuhali članovi Kulturno umjetničkog društva Vrbje, u stopu ih je, kvalitetom pratila muška sarma koju su smiješali članovi Poljoprivredno braniteljske zadruge iz Stare Kapele, dok su brončanu medalju, sportskim rječnikom rečeno, zasluženo ponijele  članice Matice umirovljenika grada Nova Gradiška.I kod prove, još jednog autohtonog, slavonskog jela koje treba oteti od zaborava, ponovila se ista priča.Slavili su članovi KUD-a Vrbje, prate ih žene iz Brđana ( prošlogodišnje pobjednice), dok su  novogradiške umirovljenice i ovoj kategoriji osvojile treće mjesto.

Ljubav, provjereno, znaju Slavonci, ide kroz želudac, a najbolje se fešta uz pun tanjur.Ovogodišnja Sarmijada i provijada bile su prilika i za degustaciju suhomesnatog bogatstva regije, jer, uz kuhanje i grijanje uz kotlić, guštalo se u šunki, ,kulenu, svježim čvarcima i nezaobilaznim eliksirom mladosti i zdravlja-domaćoj rakiji.Nakon službenog djela, uslijedio je neformalni i najugodniji dio dana-zabava uz tamburicu, koja, ako je suditi po ekipi, još uvijek traje.Rene Bakalović ove godine nije zalutao u Slavonski biser i može mu biti krivo.Kapa do poda organizatorima, uz napomenu-možda termin sarma dolazi od turskog smotati, ali, nitko je ne zna smotati tako dobro kao mi!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak“I WILL IF YOU WILL”
Sljedeći članakHumanitarna akcija članova “Društva naša djeca” – Rešetari