Informativno pravni centar Slavonski Brod provodi Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojemu je za cilj osiguravanje pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima četvrtu godinu za redom.

IPC je odgovoran za provedbu Programa na području Brodsko posavske županije. Nositelj Programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava Zagreb, a financijski je podržan od Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Povodom 25.studenog obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Informativno pravni centar, Policijska postaja Nova Gradiška, a pridružio im se i Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN” organizirali su u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara u Novoj Gradiški javnu akciju kako bi upozorili na ovaj problem.

Kako ističe koordinatorica Programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela Sanja Galović iz Informativno pravnog centra Slavonski Brod, ovim su putem željeli informirati građane o sustavu podrške žrtvama i svjedocima nasilja te ukazati na sveprisutan problem nasilja, prvenstveno nad ženama:

– Rodno uvjetovano nasilje je nasilje koje dominantno trpi jedan (ženski) a čini drugi (muški) spol, primarno su to nasilje u obitelji i različiti oblici seksualnog nasilja. Osim toga, ranjivost žena za taj oblik nasilja pripisuje se društveno definiranim vjerovanjima i normama vezanim uz ženski spol, zbog čega je ono definirano upravo kao ”rodno uvjetovano”.

Nasilje u obitelji oduvijek je bilo izrazito izolirajuće iskustvo za žrtvu, dijelom zbog toga što je udaljavanje žrtve od neformalnih izvora podrške jedna od taktika nasilnika, a dijelom i zbog predrasuda i stereotipa koje ga prate, a zbog kojih velik dio žrtava odlučuje nikada ne progovoriti o nasilju koje doživljavaju.

Ukoliko ste žrtva ili svjedok kaznenog djela ili prekršajnog djela obiteljskog nasilja, za pomoć i podršku obratite se u ured Informativno pravnog centra, Juraja Dobrile 34, Slavonski Brod, na telefon 035/448-533 ili 035/449-715, e-mail: info@ipc.com.hr svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati. Takav centar postoji i u Novoj Gradiški. Djelatnici i volonteri IPC-a pružit će vam emocionalnu podršku, informacije o pravima i obvezama žrtve i svjedoka, informacije o tijeku istražnog i sudskog postupka te o ulozi žrtava i svjedoka u postupku, informacije o mogućnosti ostvarenja posebnih prava žrtava pod određenim uvjetima (novčana naknada, stručna pomoć savjetnika), pratnju na sudu i psihološku podršku uz potpunu zaštitu privatnosti i tajnosti osobnih podataka – istaknula je Galović.

 

Komentari
Prethodni članakSavjeti za građane: Pazite na lažne i primamljive „Black Friday“ ponude
Sljedeći članakSve je spremno: Sutra se otvara gradsko klizalište