HSS-ovci Davor Vlaović, Ana Marija Petin i Željko Lenart su u četvrtak, 19. rujna na Odboru za poljoprivredu Hrvatskog sabora opetovao zatražili uvrštavanje u dnevni red Sabora Interpelacije o radu Vlade Republike Hrvatske radi nečinjenja u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.

„Očekujemo da se o HSS-ovom zahtjevu o produženju moratorija na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima raspravlja najkasnije sljedeći tjedan, jer bi zbog kako kažete administrativnih barijera i premalog broja zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, što nije istina, hrvatski poljoprivrednici mogli ostati kratkih rukava, mogli bi s uvratina promatrati kako tuđinac na hrvatskim njivama proizvodi hranu.“ kazao je saborski zastupnik Vlaović.

HSS-ovci su zatražili da u Ministarstvu poljoprivrede ubrzaju postupak evidentiranja poljoprivrednog zemljišta i utvrde što je zemlja, što voda , a što šuma jer u Ministarstvu kažu da zbog nepostojanja pravih evidencija o namjeni državnog poljoprivrednog zemljišta moraju koristiti karte i klasifikacije iz vremena Marije Terezije i Vojne krajine koje nisu točne nisu, a zbog njih nisu mogli prihvatiti prijedloge programa o raspolaganu državnim poljoprivrednim zemljištem koje su im poslale općine. Istini za volju načelnici općina žive u svojim općinama, znaju što je potok i zemljište uz potok i znaju
što je i što nije šuma.

„Tražim da se još jednom razmotre prijedlozi općina kojima je u programima raspolaganja utvrđeno postojanje šume ili vodnog dobra, a u stvarnosti je obradivo poljoprivredno zemljište i da im se daju suglasnosti .“ riječi su Davora Vlaovića na Odboru za poljoprivredu.

Iz HSS-a poručuju da je briga o proizvodnji dostatnih količina hrane za vlastito stanovništvo civilizacijski doseg svake ozbiljne demokracije te ukoliko to vladajuće strukture ne razumije, ne žele razumjeti ili rade za strane kompanije vrijeme je da se takve prakse ili takve vlade mijenjaju. Šaljite zahtjev za produžetak moratorija na prodaju zemlje strancima Europskoj komisiji već sutra, ne dopustiti da još jedan vlak prođe bez zaustavljanja.

Foto: HSS

Komentari
Prethodni članakEvo kako izgledaju podrumi kada se o njima brine tvrtka „Ingres”: Vode, koliko hoćeš!
Sljedeći članakOpćina Staro Petrovo Selo organizira nove edukacije, prijavite se!