Tradicionalnim susretom pjesme i prijatelja, 25. Smotrom pjevačkih zborova, Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“ sinoć je, nakon dvije pandemijske godine, ponovno nastavilo s tradicijom održavanja njihove smotre i organizacijom glazbenih događanja. Uz pjesmu i dobre vibracije u novogradiškom Domu kulture ugostili su svoje drage prijatelje, članove pjevačkih zborova iz više hrvatskih gradova i mjesta.

Posjetiteljima se, uz domaćine, predstavilo Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav” iz Cernika, Hrvatsko pjevačko društvo „Matija Petar Katančić” Valpovo, Hrvatsko kulturno društvo „Lisinski” Našice, Mješoviti pjevački zbor Kulturno umjetničke udruge „Kristal Sladorana” Županja i HPD „Urbata” iz Davora.

Dirnuti srca, maštati, putovati, biti iskren, dobar, biti glazbenik, misija je brojnih članova pjevačkih društava koji su se sinoć okupili u dvorani “Relković” novogradiškog Doma kulture i posjetiteljima omogućili još jednu lijepu glazbenu večer.

Uspješni domaćini i ove su godine bili članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Graničar”, društva koje ove godine puni 136 godina promicanja hrvatske glazbene kulture i očuvanja hrvatske kulturne baštine, a sljedeće će godine obilježiti i vrijednu obljetnicu, 30 godina od obnovljenog rada.

Kroz mnoge godine svoga rada i postojanja, Hrvatsko pjevačko društvo “Graničar” uspješno je ustrajalo na tom putu. Nekoliko puta u povijesti “Graničar” je, zbog toga što je njegovao hrvatsku riječ i kulturu bio zabranjivan i morao prestajati s radom. Ali, uvijek iznova plemeniti i vrijedni ljudi ponovno su pokretali rad ovoga društva.

Tako je bilo i 29. siječnja 1993. godine kada je na inicijativu i uz pomoć novogradiškog ogranka Matice hrvatske i Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška ponovno pokrenut rad društva. Od tada to današnjih dana, “Graničar” ponosno pronosi ime našega grada diljem Hrvatske i inozemstva.

Na sinoćnjem koncertu, gosti i domaćini i ovoga su puta pružili istinski glazbeni užitak posjetiteljima sjajnim odabirom skladbi domaćih i stranih autora, a pljesak publike i odobravanje, vjerujemo, i ovoga puta bila im najveća nagrada.

U ime domaćina, riječi dobrodošlice gostima i prijateljima uputila je predsjednica Hrvatskog pjevačkog društva “GraničarGordana Teslić:

-Radu i slobodi , nek’ nas pjesma vodi, naše je geslo kojega ćemo se držati i u svim godinama pred nama. Hvala svim našim članovima na ovom prekrasnom druženju, hvala našem dirigentu Juri Deviću, hvala svima onima koji su djelić svoga života utkali u „Graničar. “Graničar” ide dalje, sljedeće godine svečano ćemo obilježiti 30 godina obnovljenog rada. Naša su vrata otvorena svim ljudima dobre volje, svima onima koji vole pjesmu i druženje. Do kraja godine očekuje nas dosta nastupa, stoga nastavljamo dalje. Presretni smo što smo ove godine uspjeli okupiti naše drage prijatelje i nastaviti tradiciju održavanja naše smotre – rekla je predsjednica društva Gordana Teslić.

Bio je ovo još jedan istinski glazbenik užitak za sve posjetitelje, i baš, kako i sam naziv smotre kaže, susret pjesme i prijatelja. Druženje je, kao i u svim ovakvim prilikama, nastavljeno onim obveznim “trećim poluvremenom”, druženjem prijatelja uz obećanje da će se sresti i dogodine.

Želimo im puno uspjeha na njihovu budućem glazbenom putu!

 

Komentari
Prethodni članakObitelj i prijatelji ispratili novogradiške bikere Maria i Ivana na avanturu u Afriku
Sljedeći članakInteraktivna radionica: Spisateljica Martina Markov na Dječjem odjelu