Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Kako stoji u opisu, riječ je o analizi i prognozi tržišta rada za pojedinim zvanjima provedenoj na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji treba povećati kvote upisanih i stipendiranih studenata u području građevinarstva ili graditeljstva te elektrotehnike kada je riječ o stručnim studijima, odnosno studenata medicine, farmacije, dentalne medicine, elektrotehnike ili elektrotehnike i informacijskih tehnologija, građevinarstva, informatike ili informacijske znanost ili informatologije ili poslovne informatike te računarstva ili primijenjenog/poslovnog računarstva, matematike i računarstva, matematike ili matematike i  informatike, kao i matematike ili fizike. Treba povećati kvote i za studente pedagodije, rehabilitacije, logopedije, socijalne pedagogije, socijalnog rada, fizike ili fizike i informatike, fizike i tehnike, inženjerske fizike, termodinamike i mehanike, fizike i kemije. Kvota i stipendiranje trebali bi biti veći i za studente kemije ili biologije i kemije, arhitekture i urbanizma, geodezije i geoinformatike, germanistike, anglistike, šumarstva i drvne tehnologije.

S druge strane, treba smanjiti kvote i broj stipendiranih studenata stručnih studija: Upravni studij, Poslovna ekonomija, Menadžment te sveučilišnih studija: Pravo, Ekonomija i Učiteljski studij (razvojni).

Komentari